header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

 Auguste Rodin
 

 
   
De beroemde Franse beeldhouwer Auguste Rodin werd geboren op 12 november 1840 in de stad Parijs.
Rodin kwam uit een gewone, arme familie. Er was ook geen traditie in zijn familie om beeldhouwer te worden. Toch wordt hij gesteund door zijn vader en gaat op zijn dertiende naar de Ecole Speciale de Dessin et de Mathematiques. Enkele jaren later probeert hij, samen met zijn vriend Leon Fourquet, toegelaten te worden tot de Ecole des Beaux-Arts. Voor beeldhouwen mislukt dat drie keer achter elkaar, waardoor Rodin erg ontmoedigd wordt. Hij was iemand die juist aanmoediging nodig had. In deze tijd schrijven zijn vader en Leon hem brieven om hem te steunen. In 1861 krijgt hij nog een schok te verwerken, namelijk de dood van zijn zus Marie met wie hij een hechte band had.
In 1864 ontmoet Rodin Rose Beuret, de vrouw die altijd (in de achtergrond van) zijn leven aanwezig zou blijven. Toch wordt hij geen family-man, maar wil zijn vrijheid behouden. Hij zal altijd affaires en relaties met andere vrouwen aangaan. De bekendste hiervan is Camille Claudel. In 1865 wordt Rodin full-time medewerker bij het atelier van de toen bekende beeldhouwer Carrier-Belleuse. Daar maakte hij werken aan de hand van schetsen van de meester. In de avonduren werkte hij in zijn eigen atelier. Daar probeerde hij zoveel mogelijk bij de natuur te blijven en gebruikte modellen die niet professioneel waren, of zich vrij konden gedragen.
Rodin reageerde tegen het sentimentele idealisme van de academie door zo dicht mogelijk naar de natuur terug te gaan. Meerdere werken zijn eerst door de jury voor de Salon geweigerd, om pas later erkenning te krijgen. Rodin keek terug naar de grote meesters van de Renaissance, zoals Michelangelo en Donatello. Hier was de pure vorm nog te vinden waar hij naar op zoek was. In de negentiende eeuw stond nog in het teken van de barok, met de behandeling van ruimte, beweging en spontaniteit. Erkenning van zijn werk uitte zich ook in opdrachten van de staat. Een van de opdrachten is die voor het portaal van het Museum van Decoratieve Kunsten (wat nooit geopend is). Hieruit kwam de imposante Hellepoort voort, waaraan Rodin tot het einde van zijn leven aan heeft gewerkt. Op de afbeelding is Rodin te zien staande voor dit werk. Een andere opdracht kwam van de stad Calais. Deze wilden de zes burgers van hun stad herdenken, die in 1347 zichzelf als gijzelaars hadden aangeboden aan de Pruisen. Niet alleen van de overheid kwamen opdrachten, ook particulieren lieten zich graag afbeelden door de bekende beeldhouwer.  +++ foto rechts : 'de denker' van Rodin +++
De laatste jaren kon Rodin niet meer rekenen op een goede gezondheid. Meerdere keren konden afspraken met vrienden niet doorgaan omdat hij te ziek was. Iets anders waar hij nu aandacht aan gaat besteden, is zijn zoon. Deze heeft hij nooit echt erkend en August Beuret draagt dan ook de naam van zijn moeder. Beuret zat vaak in geldnood, waarop Rodin wel geld stuurde, maar nooit de brieven beantwoordde. In 1913 vraagt Rodin zijn zoon om bij hem en Rose te komen wonen in Meudon. Deze weigert toch, maar uiteindelijk komt hij dan te wonen in het plaatsje vlak onder Parijs. Hij krijgt een betrekking in Rodin's atelier als graveur en als bewaker van Rodin's villa. Aan het begin van 1917 trouwt Rodin nog met zijn eerste geliefde, Rose Beuret. Lang zijn ze niet getrouwd, want Rose overlijdt 17 dagen later. In 1917 wordt Rodin weer ziek om niet meer beter te worden; hij sterft op 17 november 1917.
 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

copyright WorldwideBase 2005-2009