header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

 Charles Darwin
 

 
   
De natuurkundigeCharles Darwin werd geboren op 12 februari 1809 in Shrewsbury, Engeland.
Zijn vader, Robert Darwin, was natuurkundige, de zoon van Erasmus Darwin, een dichter, filosoof en naturalist. Charles' moeder, Susannah Wedgwood Darwin, stierf toen Darwin 8 jaar was.
Op zestienjarige leeftijd verlaat Darwin Shrewsbury om medicijnen te gaan studeren aan de universiteit van Edinburgh. Afgeschrikt door het zicht van een operatie dat werd uitgevoerd zonder anesthesia, vertrok hij uiteindelijk naar de universiteti van Cambridge om zich voor te bereiden om geestelijke te worden in de Kerk van Engeland. Nadat hij zijn graad heeft behaald accepteert hij een uitnodiging om (onbetaald) te dienen als naturalist op het schip de Beagle die op een vijf-jarige wetenschappelijk expeditie vertrok naar de kust van Zuid Amerika op 31 december 1831. Tot die tijd was hij overtuigd van de onveranderlijkheid van de dieren en de plantensoorten.
Op de Galapagos-eilanden voor de westkust van Zuid-Amerika nam Darwin echter dingen waar die hem op andere gedachten brachten. Hij zag onder andere dat de vinken zich van eiland tot eiland aan hun omgeving hadden aangepast. Hij ontwierp de hypothese dat soorten evolueren en uit elkaar zijn ontstaan, en kwam tot de conclusie dat zich in de natuur een strijd om het bestaan (struggle For life) afspeelt en dat de best aangepaste overleeft (survival of the fittest). Darwin publiceerde zijn bevindingen in On the origin of species by means of natural selection ('Over de oorsprong der soorten door natuurlijke selectie').
De eerste druk van zijn boek was al op de dag dat het uitkwam, 24 november 1859, uitverkocht. Een tweede druk was in januari 1860 gereed en er kwamen in totaal zes drukken uit tijdens Darwins leven. Het is sinds de eerste druk voortdurend herdrukt en in dertig talen vertaald. Hoewel het in de eerste plaats een wetenschappelijk klassieker is, werd het geschreven voor de wat meer ontwikkelde lezer uit Darwins tijd en daardoor heeft het een unieke literaire plaats gekregen onder de werken van de wetenschap. Het was in Darwins tijd een belangrijk boek en dat is het nog steeds, want de evolutietheorie is de hoeksteen van de moderne biologie en Darwins boek vormt de basis van die theorie.
Zijn evolutieleer wordt nu in biologie boeken algemeen geaccepteerd, al blijven bepaalde godsdiensten vasthouden aan de bijbelse variant, waarin de soorten door God zijn geschapen. Darwin overleed in het jaar 1882.
 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

copyright WorldwideBase 2005-2009