header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

 David
Livingstone

 

 
   
De Britse missionaris en ontdekkingsreiziger David Livingstone werd geboren op 19 maart 1813 in Blantyre, bij Glasgow. Livingstone werd geboren in een Schots arbeidersgezin. Gestimuleerd door een oproep van Karl GŘtzlaff, gaf hij zich in 1834 op voor de medische zending in China.
In Glasgow studeerde hij medicijnen en volgde hij colleges in de theologie. Van de London Missionary Society kreeg hij een speciale zendingsopleiding; in 1840 werd hij tot predikant geordend. Daar China ten gevolge van de Opiumoorlog gesloten was, liet hij zich in hetzelfde jaar naar Zuidelijk Afrika uitzenden. Vanuit Kuruman (in het huidige Bophuthatswana) maakte hij reizen naar het oosten en noorden.
In 1849 ontdekte hij het Ngamimeer (in de Kalahari). Dit was het begin van een spectaculaire reeks ontdekkingen. In 1851 volgde een expeditie in het gebied der Makololo, die een groot vertrouwen in hem stelden. Van 1852 tot 1854 verrichtte hij exploraties in het gebied van de Zambezi. Daarbij sloot aan een reis van Luanda aan de westkust (in het huidige Angola) naar Quelimane aan de oostkust (in het huidige Mozambique), op welke reis de Victoria Falls ontdekt werden. Het was in deze tijd dat hij in aanraking kwam met de slavenhandel en zijn gevolgen. Zijn zendingsideaal begon zich te verschuiven van het persoonlijke naar het collectieve vlak. De introductie in Afrika van handel met het Westen zou de slavenhandel doen plaatsmaken voor nieuwe economische activiteiten, die de mogelijkheid zouden scheppen van een andere levensvorm. In dit alles was hij be´nvloed door de inzichten van de Engelse filantroop Thomas Fowell Buxton.
Als beroemd ontdekkingsreiziger keerde hij in 1856 naar Engeland terug. In de 'Cambridge Lectures' riep hij op tot vernieuwde aandacht voor Afrika. De relatie met de London Missionary Society werd verbroken; Livingstone werd nu benoemd tot Brits consul in Oost-Afrika, met Quelimane als standplaats. Het grote doel was thans een pad te banen voor handel, beschaving en christendom. De grote Zambezi-expeditie (1858-1863), waarop hij door verscheidene medewerkers werd vergezeld, leidde echter niet tot de resultaten die men er zich van had voorgesteld; in 1863 werd hij door de regering teruggeroepen. In 1866 ging hij voor de derde maal naar Afrika, nu als zelfstandig explorator, zij het ook met steun van de Royal Geographic Society. Verscheidene jaren trok hij rond in de streken rondom het Tanganyikameer, op zoek naar de bronnen van de Nijl, waarbij hij de Luapula en de Lualaba, het Mweru- en het Bangweulumeer ontdekte. Toen men in Europa niets van hem vernam, werden enkele hulpexpedities uitgezonden, waarvan de bekendste die van Stanley is. Livingstone, door Stanley te Ujiji aan het Tanganyikameer opgespoord (1871), weigerde met deze mee terug te gaan vˇˇr hij de topografische kwesties die hem bezighielden, had opgelost. Hij stierf nog geen twee jaar later nabij het Bangweulumeer (Zambia, 1 of 4 mei 1873). Zijn hart werd ter plaatse begraven; zijn lichaam werd op 18 april 1874 in de Westminster Abbey in Londen bijgezet. In zijn geboorteplaats bestaat het David Livingstone Centre, met museum.
 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

ę copyright WorldwideBase 2005-2009