header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

 Deng Xiaoping
 

 
   
Deng Xiaoping greep in 1977 zijn kans om Mao op te volgen als de belangrijkste man van China. Op zijn initiatief werd een reform-politiek gevoerd waarmee vooral op economisch gebied veel verbeterde.
Deng Xiaoping studeerde in Parijs en werd in 1924 lid van de communistische partij. Hij nam deel aan de Grote Mars (1934-1935). Van 1955 tot 1967 en van 1974 tot 1987 maakte Deng Xiaoping deel uit van het politbureau. Bovendien was Deng Xiaoping van 1956 tot 1967 voorzitter van de communistische partij in China en was hij vele jaren vice-premier. Xiaoping was van 1981 tot 1990 tevens opperbevelhebber van het leger.
Deze Chinese leider kende ook tegenslagen. Tijdens de door Mao ontketende Culturele Revolutie werd Deng Xiaoping uit al zijn politieke functies ontslagen. In 1973 werd hij gerehabiliteerd, waarna hij snel steeg in de politieke hiŽrarchie.
Deng Xiaoping opende ook de grenzen naar het Westen (1978). Hij sloot een vredesverdrag met Japan. Ook werd China opgenomen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.
In 1984 sloot Deng Xiaoping een verdrag met Groot-BrittanniŽ over de teruggave van Hong Kong aan China in 1997.
Deng Xiaoping liet regelmatig zijn tanden zien tegen demonstranten, die vonden dat zijn hervormingspolitiek niet snel genoeg ging. Zo sloeg hij bijvoorbeeld op gewelddadige wijze met hulp van het leger de demonstratie neer op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking in 1989. Deng Xiaoping stond wel economische hervormingen toe, maar democratische beginselen zoals wij die bij ons kennen, waren taboe. Politieke tegenstanders werden uitgeschakeld door opsluiting of verbanning naar het buitenland. De Chinese politiek bleef duidelijke dictatoriale trekken vertonen. Ook tijdens de regeringsperiode van Deng Xiaoping maakte de mensenrechtenbeweging Amnestie regelmatig melding van schendingen van de mensenrechten. Deng Xiaoping overleed op 19 februari 1997 te Peking.
 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009