header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

 Edgar Allan Poe
 

 
   

Edgar Allan Poe werd geboren op 19 januari 1809 en was een Amerikaans 19de eeuws schrijver en dichter. Hij werkte ook als een literair criticus en redacteur. Hij werd geboren in Boston, Massachusetts.
Poe's bijzondere en vaak nachtmerrie-achtige werk was van grote invloed op de verschillende horror en fantasy genres. Hij wordt ook gezien als de aanstichter van het detective-genre met zijn drie verhalen over Auguste Dupin.
Zijn literaire reputatie was buiten de VS groter dan in de VS zelf, waarschijnlijk omdat het macabere karakter de bevolking daar niet aansprak. Rufus Griswold werd zijn agent, maar was ook een rivaal en een vijand. Griswold had namelijk Memoir van de schrijver uitgebracht waarin Poe werd afgeschilderd als een dronkaard en een opiumverslaafde. Mede hierdoor was Poe niet erg populair in de Amerikaanse literaire kring.
In Frankrijk, waar hij over het algemeen bekend staat als "Edgar Poe", werden zijn verhalen en enkele van zijn gedichten vertaald door
Charles Baudelaire. Zijn goede vertalingen betekende dat Poe populair werd onder de avant-garde schrijvers in Frankrijk. Schrijvers als Algernon Charles Swinburne werden sterk be´nvloed door zijn werk. Poe werd ook gewaardeerd door de Symbolisten, en Stephane Mallarme droeg verschillende gedichten aan hem op.  Poe overleed op 7 oktober 1849.
Het staat vast dat hij veel mysterie-schrijvers na hem be´nvloedde, met name Arthur Conan Doyle in 'de Hound of the Baskervilles'.

 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

ę copyright WorldwideBase 2005-2009