header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

 Edouard Manet
 

 
   
De Franse kunstschilder Edouard Manet werd geboren op 23 januari 1832.
+++ foto : zelfportret +++

Manet woonde en werkte in Parijs. Hij kwam uit een welgestelde familie, maar zou later toch blijk geven over vooruitstrevende politieke denkbeelden te beschikken. Bovendien stond Edouard Manet aan de basis van een grote revolutie in de kunst.
De ouders van Manet hadden bedacht dat Edouard rechten moest gaan studeren, maar daar had de jongeman geen zin in. Hij ging naar zee en kwam pas terug in 1849, toen zijn ouders zijn wensen wilden respecteren. Manet ging in de leer bij Couture en volgde avondlessen aan de Académie Suisse. Bovendien bracht Edouard Manet veel tijd door in het Louvre, waar hij het werk van de grote meesters kopieerde. Tot zijn beste werk uit de beginperiode behoort "De gitarist". Dit schilderij bevat Spaanse invloeden en hij won er een prijs mee tijdens de Salon van 1861.
In 1862 overleed zijn vader. Door de erfenis was Manet nu een onafhankelijk man. Op de Salon des Refusés presenteerde hij een jaar later zijn beroemde en tot controversen leidende schilderij "Le Déjeuner sur l'Herbe". Op dit schilderij zit een naakte vrouw tussen geklede mannen in een bos.
In 1859 werd het schilderij "De absintdrinker" geweigerd door de Salon.
Onder invloed van Monet en Renoir werd zijn palet na 1873 lichter. Manet ging nu ook buiten het atelier schilderen, waardoor landschappen en stadsgezichten ontstonden. Na zijn dood (op 30 april 1893) werd een grote overzichtstentoonstelling georganiseerd in Parijs, waaruit bleek hoe beroemd en geliefd de kunstenaar was.
 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009