header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

 Ernst Hoffmann
 

 
   
Op 24 januari 1776 werd Ernst (Theodor Wilhelm) Hoffmann geboren in Königsberg, Pruisen. Hij was een Duitse schrijver, componist en schilder, duidelijk beïnvloed door de strekking van de Romantiek.
Hoffmann, die zijn voornaam 'Wilhelm' veranderde in 'Amadeus' uit bewondering voor Mozart, studeerde rechten te Berlijn en was tot 1807 rechter te Warschau.
Wegens politieke omstandigheden werd hij in dat jaar ontslagen. Na een probleemvol jaar werd hij directeur van het theater te Bamberg. Later werd hij dirigent te Leipzig en Dresden.
Na 1814 hield hij zich voornamelijk bezig met literaire arbeid en muziekkritiek. In dit literaire werk speelt de muziek vanzelfsprekend een voorname rol.
Het inspireerde vele componisten, onder wie Schumann: Kreisleriana; Delibes: Coppélia; Offenbach: Contes d'Hoffmann; Tsjaikovski: Notenkraker; Hindemith: Cardillac.
Van Hoffmanns composities zijn noemenswaardig: de opera's Aurora (1812) en Undine (1814), koorwerken, orkestwerken en pianomuziek.
Als schrijver was hij een voorstander van romantische boeken met geheimzinnige, magische en angstaanjagende aspecten. Werken van hem zijn: “Die Elixiere des Teufels”, “Die Seperationsbrüder” en “Lebensansichten des Kater Murr” en "Das Fraulein von Scuderi". Hoffmann overleed in het jaar 1822 in Berlijn.
 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009