header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

 François Mitterrand
 

 
   
Op 26 oktober 1916 werd de gewezen president van Frankrijk François Mitterrand geboren te Jarnac, in het departnement la Charente.
Deze Franse politicus studeerde onder meer rechten aan de Sorbonne in Parijs. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was François Mitterrand aanvankelijk een aanhanger van het Vichy-regime. Pas in 1943 stapte hij over naar het verzet. Later werd hij tijdens zijn politieke loopbaan regelmatig aangesproken op zijn "verkeerde" vriendschappen. Zo was bijvoorbeeld Philippe Bousquet, die werd beschuldigd van verantwoordelijkheid voor de deportatie van Franse joden, een goede vriend van François Mitterrand.
Na de oorlog benoemde De Gaulle François Mitterrand tot staatssecretaris voor oorlogsveteranen. Hij was elf maal minister. Vanaf 1965 was hij de linkse oppositieleider. In 1971 richtte François Mitterrand de socialistische partij op, waarmee hij aan de macht kon komen.
Na enkele mislukte pogingen in 1965 en 1974, werd François Mitterrand in 1981 tot president van Frankrijk benoemd. Als eerste socialistische president begon Mitterrand met een ambitieus programma. Hij nationaliseerde een aantal banken en bedrijven en verhoogde de lonen en uitkeringen. Na twee jaar moest een radicaal bezuinigingsprogramma worden opgesteld, om de staatsuitgaven weer in de pas te laten lopen met de inkomsten.
Ondanks alle problemen werd François Mitterrand ook bij de volgende verkiezing herkozen, waardoor Mitterrand veertien jaar president van Frankrijk was.
Op 79-jarige leeftijd overleed François Mitterrand in 1996 aan de gevolgen van prostaatkanker, de ziekte waar hij al enkele jaren aan leed.
 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009