header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

 Frank Zappa
 

 
   

De muzieklegende Frank Zappa werd geboren op 21 december 1940.
Frank Zappa was één van de meest deskundige en talentvolle componisten van het rock tijdperk; zijn muziek combineerde waardering voor klassieke componisten zoals Stravinsky met een affiniteit voor vijftiger jaren doo wop rock ´n roll en een liefde voor heavy gitaar-rock. Maar Zappa was ook een satiricus die het leven van zijn fans jarenlang met zijn geweldige gevoel voor humor en absurdisme veraangenaamde, zelfs wanneer dit de grenzen van goede smaak ver te buiten ging. Op zijn Barking Pumpkin label bracht hij gigantische hoeveelheden van zijn composities uit en weigerde hij samen te werken met de grote maatschappijen.
Zappa raakt op zeer jonge leeftijd geïnteresseerd in muziek maar slaagt er wel in zijn studie aan het Chaffey College in Alta Loma, Californië af te maken. Hij schrijft een aantal nummers voor wat low-budget films en koopt met het verdiende geld een simpele opname studio. In 1964 speelt hij zijn composities in de lokale band The Soul Giants die twee jaar later hun naam veranderen in The Mothers. In 1966 volgt een platencontract bij verve, een divisie van MGM, waarbij het debuutalbum Freak Out wordt uitgebracht. verve staat er wel op dat The Mothers voortaan The Mothers Of Invention gaan heten. Het publiek maakt dan voor het eerst kennis met zijn zowel serieuze als geestige muziek.
De na het debuutalbum verschenen albums bouwen de muziek en teksten van Zappa verder uit en zijn erg succesvol. In 1968 staan er drie Zappa albums in de hitlijsten namelijk We´re Only In It For The Money een album van The Mothers waarop ze de draak steken met hippies, Sgt. Pepper; Lumpy Gravy een soloalbum van Zappa opgenomen met een orkest en Cruising With Ruben & The Jets waarop The Mothers een soort neo doo wop spelen. Tegen het einde van de jaren zestig breidt Zappa de line-up van The Mothers en verandert hij de muziekstijl in een soort instrumentale jazz-rock. Zappa´s technisch hoogstaande gitaarspel treedt in deze periode duidelijk op de voorgrond. Desondanks gaan The Mothers in 1969 uit elkaar.
In 1970 start Zappa een nieuwe versie van The Mothers met behulp van voormalige Turtles lead-singers Mark Volman en Howard Kaylan. De nadruk komt in deze periode op comedy te liggen. Op lp is dit het eerst te horen op Fillmore East June 1971. De nieuwe versie van The Mothers is echter geen lang leven beschoren. Tijdens een optreden in het Londense Rainbow Theatre wordt Zappa door een gestoorde fan van het podium geduwd waarbij hij zwaar gewond raakt.
Tijdens zijn herstelperiode brengt Zappa verschillende albums uit en weet hij uiteindelijk The Mothers weer bij elkaar te krijgen met zichelf als lead-singer. Zijn best verkopende albums zoals Over-nite Sensation stammen tevens uit deze tijd. Tegen het einde van de jaren zeventig releasede Zappa al zijn werk op zijn eigen label en liet alleen de distributie aan majors over. Inmiddels heeft hij een grote cult aanhang verworven voor zijn complexe muziek en gevoel voor humor.
In de jaren tachtig verwerft Zappa alle rechten op zijn composities uit de beginperiode en brengt zijn oude albums opnieuw uit. Eerst op zijn eigen label en daarna op het Rykodisc label. In 1988 schrijft hij zijn autobiografie en begint hij aan een laatste wereldtournee. Zijn laatste optredens vinden slechts bij bijzondere gelegenheden plaats zoals bijvoorbeeld in Tjechoslowakije waar hij optrad voor de eerste niet-communistische president en Zappa-fan Vaclav Havel. Eind 1991 wordt bekend dat Zappa aan een ernstige vorm van kanker lijdt. Desondanks brengt hij nog steeds albums uit. Zappa overlijdt in 1993, een grote aantal composities achterlatend.

 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009