header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

 Frederik Willem
de Klerk

 

 
   
Frederik Willem de Klerk werd geboren op 18 maart 1936 en was president van Zuid-Afrika van september 1989 tot mei 1997.
Tevens was hij de aanvoerder van de Nationale Partij van februari 1989 tot september 1997.

De Klerk staat bekend als de man die Apartheid afschafte, en Zuid-Afrika tot een democratie omvormde waarbij de zwarte meerderheid van het land stemrecht kreeg. Hij werd geboren in Johannesburg als de zoon van ex-senator Jan de Klerk en neef van J.G. Strijdom, de premier van het land tussen 1954 en 1958.
"F.W." (zoals hij vaak wordt genoemd) werd voor het eerst als parlementslid gekozen in 1969 als lid voor de stad Vereeniging, en kwam in 1978 in het kabinet. Hij werd de aanvoerder van de Nationale Partij in de provincie Transvaal in 1982. Na een lange politieke carrière met erg conservatieve reputatie plaatste hij zichzelf aan het hoofd van de verlichte stroming in de regeringspartij, en leidde een succesvolle coup tegen de toenmalig president Botha.
Op 2 februari 1990 verwijderde de Klerk de dertig jaar oude ban op de ANC (African National Congress) , hetgeen het begin was voor onderhandelingen die tot het einde van apartheid en blanke minderheidsregime leidden. Op 10 februari van datzelfde jaar liet de Klerk weten dat
Nelson Mandela de volgende dag zou worden vrijgelaten.
De Klerk en Mandela kregen samen de Nobelprijs voor de Vrede in 1983 voor het werk dat ze gedaan hadden om het apartheidsregime tot beëindiging te brengen, en de basis te leggen voor een nieuw democratisch Zuid-Afrika.
Na de niet-raciale verkiezingen van april 1994 werd de Klerk vice-president in Nelson Mandela's regering, maar trad uit de politiek in 1997.
 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009