header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

 Gaston Roelants
 

 
   

De Belgische atleet Gaston Roelants werd geboren op 5 februari 1937.
Hij onderscheidde zich vooral in de steeple en in wedstrijden over lange afstanden vanaf 5000 m (ook veldloop). In 1962 verwierf hij de Nationale Trofee voor Sportverdienste, in 1963 verbeterde hij het wereldrecord 3000 m steeple  en twee jaar later stelde hij het zelf scherper.  Intussen had hij op dit nummer in 1964 de gouden medaille gewonnen bij de Olympische Spelen te Tokio. In 1966 bracht hij twee andere wereldrecords op zijn naam en in 1972 stelde hij deze beide records nog eens scherper. Onder leiding van zijn trainer Edmond Vanden Eynde bereikte hij een gave techniek bij het overschrijden van de hindernissen. Hij was misschien wel de eerste atleet ter wereld die zo weinig tijd verloor bij het nemen van de horden en het springen over de rivier. Het resultaat van zijn werk was merkwaardig. In 1962 werd hij in Belgrado Europees kampioen en twee jaar later, op de Spelen van Tokio, kon hij bijna moeiteloos zijn meesterschap uitbreiden tot de hele wereld.
Gaston Roelants had een lange schitterende loopbaan. Na zijn succes op de Olympische Spelen in Tokio behaalde hij geen gouden medailles meer. Hij verbeterde drie wereldrecords (sommige zelfs meer dan één keer): 3.000 meter steeple in 8 minuten 26 seconden 4, het uurwereldrecord met 20 kilometer 784 meter en de 20 kilometer in 57 minuten 44 seconden 4. Hij was ook een tijd Europees recordhouder op de 10.000 meter in 28 minuten 10 seconden 6.
Deze veelzijdige atleet won ook vier keer de landenveldloop, nog voor deze wedstrijd als wereldkampioenschap werd erkend, en verscheidene malen de corrida van Sao Paulo. Hij waagde ook zijn kans als marathonloper. Hij behaalde een zilveren medaille en een bronzen medaille in deze specialiteit op de Europese kampioenschappen in Athene (1969) en Rome (1974).

 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009