header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

 Haile Selassie
 

 
   
Haile Selassie was de laatste keizer van de Ethiopische dynastie, waarvan de oorsprong volgens de overlevering terug gaat tot tien eeuwen voor Christus.
In die tijd zou een Ethiopische koningin Jeruzalem hebben bezocht en daar gemeenschap hebben gehad met koning Salomo. Met die liefdesnacht zou de basis zijn gelegd voor een monarchaal tijdperk van ongekende lengte. Het verhaal verschafte de heersers over EthiopiŽ in ieder geval een goddelijke status.
De als Tafari Makonnen geboren keizer, die als Haile Selassie bekend werd en op 2 november 1930 gekroond werd, bouwde dat ongenaakbare imago nog verder uit. Als heerser over het enige onafhankelijke land in het verder door de koloniale machten verdeelde Afrika genoot hij veel aanzien in het zwarte deel van de wereld.
Het einde voor Selassies keizerschap kwam in 1974. In een EthiopiŽ, waar crisis, honger en werkloosheid zorgden voor een toenemende chaos, sloegen de militairen aan het muiten. Zij plaatsten de 'leeuw van Juda' onder huisarrest en riepen de republiek uit. De nieuwe marxistische machtshebbers beweerden dat Selassies dood een jaar later een natuurlijke was, maar tot op de dag van vandaag circuleren er verhalen dat de afgezette monarch vermoord werd. Het lichaam van de keizer werd begraven onder de toiletten van het paleis. Misschien, zo is wel eens beweerd, om de Marxistische dictator Mengistu in staat te stellen zijn ontlasting te laten zakken op de resten van zijn voorganger. Na het afzetten van de communisten in 1991 werd het stoffelijk overschot van Selassie daar weggehaald. Op 5 november 2000, 25 jaar na zijn overlijden, heeft Haile Selassie alsnog een staatsbegrafenis gekregen in Addis Ababa. De grote afwezigen bij deze ceremonie waren de aanhangers van Haile Selassie, de rastafari, want zij zijn overtuigd van de onsterfelijkheid van hun leider. Volgens de rastafari is hij nu in alle stilte de terugkeer van de rastafari naar Afrika aan het voorbereiden ...
 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009