header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

 Harry Truman
 

 
   
De 33e president van de Verenigde Staten van Amerika Harry Truman werd geboren op 8 mei 1884 in Lamar, Missouri.
Truman groeide op in Independence, waar hij twaalf jaar actief was als boer. Tijdens de Eerste Wereldoorlog diende Harry Truman in Frankrijk bij de artillerie. Na de oorlog trouwde Truman met Elizabeth Virginia Wallace en begon zijn politieke belangstelling met een lidmaatschap van de Democratische Partij.
In 1922 werd Harry Truman als rechter in Jackson County gekozen. In 1934 werd hij senator. Tijdens de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog maakte Truman deel uit van een commissie, die onderzoek deed naar verspillingen van overheidsuitgaven en corruptie.
Harry Truman werd in 1944 vice-president van
Franklin D. Roosevelt. Na diens plotselinge dood in april 1945 werd Harry Truman president van de Verenigde Staten van Amerika.
Als opperbevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten besloot Harry Truman tot het gebruik van de atoombom tegen Japan. De atoombommen die werden afgeworpen boven Hiroshima en Nagasagi brachten 300.000 burgers onmiddellijk om het leven en voor honderdduizenden "overlevers" begon een lange lijdensweg. In Potsdam ontmoette hij
Stalin en Churchill, waar de nieuwe grenzen van Duitsland werden vastgelegd.
Harry Truman presenteerde een 21-punten plan om onder meer de sociale zekerheid uit te breiden en de werkgelegenheid zeker te stellen.
In 1947 werden de contouren van het nieuwe buitenlandse beleid van Amerika duidelijk. Harry Truman stelde de tegenstelling met de communistische staten vast en koos voor een beleid gebaseerd op afschrikking. Atoomwapens zouden de veiligheid van de westerse wereld moeten afdwingen.
Met het Marshall-plan werd geld ter beschikking gesteld aan landen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar waren getroffen.
Toen de westerse sectoren van Berlijn door de Russen werden geblokkeerd, reageerde Harry Truman met een luchtbrug. Ongeveer een jaar lang werden kolen en levensmiddelen per vliegtuig aangevoerd voor de burgers in Berlijn.
Vanaf 1950 stuurde Harry Truman militairen naar Zuid-Korea om de aanval vanuit het communistische noorden af te slaan. Truman verhinderde dat generaal MacArthur China betrok bij deze oorlog.
Tijdens de presidentsperiode van Harry Truman begon ook de communistenjacht van Joseph R. McCarthey. In 1952 stelde Harry Truman zich niet meer beschikbaar als kandidaat voor de presidentsverkiezingen. Harry Truman overleed op 26 december 1972 in Kansas City.
 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

copyright WorldwideBase 2005-2009