header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

 Helmut Kohl
 

 
   
Op 6 maart 1983 werd Helmut Kohl verkozen als kanselier van West-Duitsland en zou dat blijven tot in 1998, waarmee hij de langst aanblijvende Duitse bondskanselier werd.
Door de val van de muur in 1989, die Oost- en West-Duitsland tientallen jaren gescheiden had, werd Helmut Kohl de eerste Duitse kanselier van na de tweede wereldoorlog, die leiding gaf aan een groot en machtig Duitsland.
Helmut Kohl werd op 3 april 1930 in Ludwigshafen geboren. De christen-democraat werd in 1959 lid van de landdag Rheinland-Pfalz. Vanaf 1969 was Kohl minister-president van deze Duitse provincie. In 1973 werd Helmut Kohl voorzitter van het CDU en vanaf 1976 was hij parlementslid van de Bondsdag.
Helmut Kohl was een groot voorstander van de Europese Gemeenschap, maar uiteraard wel met een machtig Duitsland. Kohl zette zich in om een verenigd Duitsland ook acceptabel te maken voor de andere Europese landen.
De hereniging van de beiden Duitslanden kostte veel geld omdat er een groot economisch verschil bestond tussen de twee Duitse staten. Hiervoor verhoogde Kohl de belasting.
Aan het einde van zijn regeerperiode kwam de economische terugslag. In 1998 waren in Duitsland meer dan 8 miljoen werklozen geregistreerd.Hij werd opgevolgd door Gerhard Schröder (foto rechts) en na zijn aftreden moest Kohl zich verantwoorden voor een steekpenning-schandaal. Het CDU had geprofiteerd van een aantal regeringsbesluiten ten gunste van enkele multinationals. Het CDU nam afstand van Helmut Kohl, zie onderstaand persbericht van 23 december 1999 :
" De Duitse christen-democraten hebben hun voormalige partijleider en boegbeeld Helmut Kohl laten vallen. De partijtop van de CDU sommeerde Kohl de namen te noemen van geheime geldschieters die tussen 1993 en 1998 zo'n 2 miljoen mark hebben gedoneerd. Kohl weigert, omdat hij zijn donateurs geheimhouding heeft beloofd. Daarmee overtreedt de Duitse oud-bondskanselier de wet. Justitie onderzoekt nu de mogelijkheden om de diplomatieke onschendbaarheid van Kohl op te heffen."
 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009