header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

 Henri
Toulouse-Lautrec

 

 
   
De Franse schilder en graficus Henri Marie Raymond comte de Toulouse-Lautrec-Monfa werd geboren op 24 november 1864.
Van jongs af aan kampt hij met allerlei gebreken. Als tiener breekt hij de broze botten in beide benen, waarna hij door slecht herstel niet groter wordt dan 1,50 meter. De Franse kunstenaar compenseert zijn tekortkomingen met een uitzonderlijke artistieke begaafdheid.
Op zijn achttiende gaat Henri Toulouse-Lautrec naar Parijs waar het uitgaansleven rond Montmartre hem enorm inspireert. Cafés, het circus, prostituees, het theater en danseressen worden de levendige thema's van zijn werk. Tegen de wil van zijn ouders geniet hij met volle teugen en heeft hij onder meer contact met Vincent van Gogh.
In 1890 ontwerpt hij een affiche voor het net geopende cabaret Moulin Rouge. Het maakt hem in een klap beroemd en de opdrachten stromen binnen. Maar door overmatig drankgebruik gaat zijn zwakke gezondheid hard achteruit. Hij overleed op 9 september 1901.
Met zijn illustraties heeft Henri een uniek en kleurrijk beeld nagelaten van het Parijse nachtleven in de negentiende eeuw.
Doordat Toulouse-Lautrec zijn werk wegens geldgebrek vaak maakte op goedkoop papier of karton, is het behoud van zijn kunstwerken soms moeilijk.
 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009