header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

 Henry Stanley

 
   
Sir Henry Morton Stanley (oorspronkelijk John Rowlands) werd geboren in Denbigh, Wales, op 10 juni 1841 en overleed in Londen op 10 mei 1904.
Deze Britse Afrikareiziger, werd grootgebracht in een armenhuis, ging in 1859 als scheepsjongen naar New Orleans en kwam daar in dienst van de koopman Stanley, wiens naam hij aannam. Na vele omzwervingen werd hij in 1867 correspondent van de New York Herald. Als zodanig nam hij deel aan de expeditie naar EthiopiŽ van Napier of Magdala, bezocht Spanje, Egypte (voor de opening van het Suezkanaal), Palestina, Turkije, Zuid-Rusland, PerziŽ en India en kreeg in 1870 opdracht David Livingstone op te sporen in Afrika. Hij trof deze in nov. 1871 te Ujiji aan het Tanganjikameer aan (waarbij hij de fameuze zin 'Doctor Livingston, I presume' zou hebben geuit) en gezamenlijk exploreerden zij het noordelijk uiteinde van het meer, waarbij zij tot de conclusie kwamen dat het niet met het Albertmeer (thans: Mobutumeer) in verbinding stond.
In maart 1872 aanvaardde Stanley de terugtocht naar Engeland. Van 1874 tot 1877 maakte hij op kosten van de New York Herald en de Daily Telegraph een tweede reis door Midden-Afrika, waarbij hij na veel wederwaardigheden (al zijn blanke metgezellen vonden de dood) de loop van de Kongo vaststelde. In 1879 ging hij opnieuw naar Afrika, nu in opdracht van Leopold II van BelgiŽ, en had hij een belangrijk aandeel in de stichting van de 'Onafhankelijke Kongostaat' (1885). Stanleys laatste reis (1887-1889) was een succesvolle poging Emin Pasja, die door de Mahdi in het nauw gedreven was, te hulp te komen. Deze reis, waarbij hij o.a. de rivier de Semliki ontdekte, leidde tot de stichting van het Britse Oost-Afrikaprotectoraat (Kenia). In 1890 vestigde Stanley zich in Engeland, ruilde zijn Amerikaanse voor de Britse nationaliteit en werd in 1895 tot lid van het parlement gekozen. Zijn graf vermeldt de naam hem door de Kongolezen gegeven: Bula Matari (= Breker van rotsen).
 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009