header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

 Hergé

 
   
Georges Remi, beter gekend onder de naam 'Hergé', werd geboren op 22 mei 1907 te St. Lambrechts-Woluwe
in Brussel.

1920 Begin van zijn middelbare studies aan het Sint-Bonifatiuscollege te Brussel. De adolescent verveelt er zich steendood.
1921 De jonge Georges sluit zich aan bij de scouts van het college en krijgt er de totemnaam ‘Renard curieux’ (nieuwsgierige vos). Zijn eerste tekeningen verschijnen in ‘Jamais Assez’ (Nooit Genoeg), het scoutsblad van de school en later, vanaf 1923, in ‘’Le Boy-Scout belge’, het maandblad van de Belgische scouts.
1924 Voortaan ondertekent hij zijn illustraties met Hergé (RG, de initialen van Remi Georges).
1925 De pas afgestudeerde Georges Remi wordt aangeworven als bediende bij de abonnementendienst van het dagblad ‘Le Vingtième Siècle’.
1926 Hij creëert Totor, chef van de scoutspatrouille ‘Les Hannetons’ (de Meikevers), die een voorafbeelding is van Kuifje
.
1927 Georges Remi verricht zijn legerdienst.
1928 Terug in Brussel wordt Hergé bevorderd tot hoofdredacteur van Le Petit "Vingtième", de wekelijkse jeugdbijlage van ‘Le Vingtième Siècle’. Het eerste nummer verschijnt op 1 november.
1929 Op 10 januari zien Tintin et Milou (Kuifje en Bobbie) het licht in Le Petit "Vingtième".
1930 Creatie van Quick en Flupke, twee Brusselse straatbengels, wier fratsen op twee bladzijden verschijnen in Le Petit "Vingtième". Datzelfde jaar verschijnt het eerste Kuifje-album ‘Tintin au pays des Soviets’.
1932 Georges Remi huwt met Germaine Kieckens, de secretaresse van de directeur van ‘Le Vingtième Siècle’.
1934 Het huis Casterman, gevestigd in het Belgische Doornik, wordt de uitgever van de avonturen van Kuifje.
Zijn ontmoeting met de Chinese student Tchang Tchong-jen betekent een keerpunt in het oeuvre van de tekenaar. Hergé beseft het belang van een stevig scenario en een rijke documentatie. Wat als een spel begon, wordt grote ernst.
1935 Voor het Franse weekblad ‘Coeurs vaillants’ creëert Hergé een nieuwe serie met nieuwe helden: Jo, Suus en Jokko. Van hun belevenissen zullen vijf albums op de markt komen.
1939 Omdat Hergé het in ‘De Blauwe Lotus’ opneemt voor het Chinese volk, wordt de geestelijke vader van Kuifje door de echtgenote van Tsang Kai-shek uitgenodigd voor een bezoek aan China. Door de nakende oorlog in Europa kan die reis niet doorgaan.
1940 Op 10 mei vallen Duitse troepen België binnen. ‘Le Vingtième Siècle’ en het katern Le Petit "Vingtième" verschijnen niet langer. De uitgave van ‘Kuifje en het Zwarte Goud’, een avontuur dat al gedeeltelijk gepubliceerd is, wordt voor acht jaar opgeschort.
Hergé pakt uit met een nieuw avontuur, ‘De Krab met de Gulden Scharen’, dat afgedrukt wordt in ‘Le Soir’, één van de weinige kranten die van de bezetter nog mag verschijnen.
1942 Uitgever Casterman, die de publicatie beoogt van gestandaardiseerde albums (op 64 bladzijden en in kleur), krijgt Hergé zover dat hij de albums die reeds zijn verschenen geleidelijk aanpast aan de nieuwe normen.
1950 Omdat de uitwerking van 'Mannen op de Maan' de inzet van heel wat technische middelen, veel opzoekingswerk en bijzonder veel aandacht vergt, omringt Hergé zich met een aantal medewerkers en sticht hij de Studios Hergé.
1955 Aangezien de albums van Kuifje een steeds groter succes kennen, begint ook de reclamewereld belangstelling te krijgen voor de kleine reporter. Hergé pakt terzelfder tijd uit met een verzameling kleurenprenten waarop Kuifje tal van technisch-wetenschappelijke ontwikkelingen presenteert.
1958 Hoewel Hergé in zijn persoonlijk leven met een diepe crisis heeft af te rekenen, wordt het album 'Kuifje in Tibet' toch afgewerkt.
1960 Kuifje wordt een filmheld. De jonge Belg Jean-Pierre Talbot vertolkt hem op het witte doek in 'Kuifje en het geheim van het Gulden Vlies'. Diezelfde acteur zal in 1964 ook de titelrol spelen in 'Kuifje en de blauwe sinaasappelen'.
Georges Remi ontdekt de hedendaagse kunst en wordt er een gepassioneerd liefhebber van. Hij verlaat zijn echtgenote.
1969 De Brusselse Studios Belvision produceren een lange tekenfilm op basis van 'De Zonnetempel'.
1971 Tijdens zijn eerste bezoek aan de Verenigde Staten maakt Hergé kennis met de Indianen.
1973 Uitgeverij Casterman publiceert het eerste deel van de 'Archieven van Hergé'. Bij die gelegenheid wordt het mytische avontuur van 'Kuifje, reporter van de Petit "Vingtième", bij de Sovjets' terug uitgebracht, veertig jaar nadat het album bijna onvindbaar was geworden.
Hergé brengt, 33 jaar na zijn officiële uitnodiging, een bezoek aan Taiwan.
1976 Een lange documentaire gewijd aan de reporter en zijn schepper, getiteld 'Ik, Kuifje', verschijnt op het scherm. Op 29 september wordt het bronzen standbeeld van Kuifje en Bobbie in Brussel ingehuldigd.
1977 Nadat de echtscheiding van zijn eerste vrouw officieel is uitgesproken, treedt Georges Remi in het huwelijk met Fanny Vlamynck.
1979 De Amerikaan Andy Warhol, één van de grondleggers van de pop-art, maakt een reeks van vier portretten van Hergé. De vijftigste verjaardag van de 'geboorte' van Kuifje wordt zowat overal gevierd, o.m. met de uitgave van een speciale postzegel uitgegeven door de Belgische posterijen, met de expo 'Het denkbeeldige museum van Kuifje', met de uitgave van het album 'Vijftig jaar kapriolen aan de ketting', enz.
1981 Hergé en Tchang Tchong-jen, zijn Chinese vriend die 45 jaar eerder de inspiratiebron vormde voor 'De Blauwe Lotus' (zie foto rechts), zien mekaar ontroerd terug.
1982 Om de 65ste verjaardag van Hergé de nodige luister bij te zetten, schenkt de Belgische Astronomische Vereniging diens naam aan een kort tevoren ontdekt hemellichaam. De 'planeet Hergé' bevindt zich tussen Mars en Jupiter.
1983 Op 3 mei overlijdt Georges Remi, de man die wereldberoemd werd onder het pseudoniem Hergé.
 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009