header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

 James Cook
 

 
   
Op 18 januari 1778 ontdekte kapitein James Cook de "Sandwich Islands," die later herdoopt werden in de 'HawaÔ eilanden'.
James Cook(1728-1779) was een Engelse ontdekkingsreiziger. Cook is van afkomst een boerenzoon, neemt dienst bij de Engelse marine en trekt voor het eerst de aandacht door zijn voortreffelijk cartografisch werk ten behoeve van de Engelse actie in Canada tijdens de Zevenjarige Oorlog (1756-1763). Zijn bekwaamheden als cartograaf en astronoom brengen hem er ten slotte toe in dienst te treden van de Royal Society, die hem drie grote reizen laat ondernemen. De Royal Society is het oudste wetenschappelijk genootschap van Groot-BrittanniŽ, opgericht in 1660. Het vervult een belangrijke rol als adviserend en toezichthoudend lichaam op het terrein van de (exacte) wetenschappen.
Afgezien van zijn grote ontdekkingen, die mede de grondslag voor het Britse Imperium in AustraliŽ en OceaniŽ leggen, berust Cooks roem op zijn prestaties op nautisch, astronomisch en cartografisch gebied en op het feit dat hij als eerste doeltreffende dieetmaatregelen (zuurkool) tegen scheurbuik weet te vinden. Daarnaast zijn Cooks expedities door de aanwezigheid van onderzoekers ook van groot belang door de nieuwe kennis die op velerlei gebied wordt verzameld. Van James Cook kan worden gezegd dat hij, op vreedzame wijze, meer dan wie ook veranderingen op de wereldkaart heeft aangebracht.
 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009