header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

 James Watt
 

 
   

De Engelse uitvinder James Watt werd geboren op 19 januari 1736 en wordt beschouwd als de uitvinder van de stoommachine. Op basis van de ideeŽn van voorgangers ontwikkelde Watt de eerste beheersbare stoommachine, waarbij hij de stoomdruk omzette in kracht, die door de mens kon worden gebruikt voor de aandrijving van machines.
Hiervoor ontwikkelde hij een methode om, met gebruikmaking van stoom, wielen in beweging te zetten. Samen met de fabrikant Matthew Boulton richtte James Watt in 1775 een fabriek op voor de productie van stoommachines. In de jaren die volgden verbeterde hij de werking van de stoommachine voortdurend.
In de jaren 1782-1784 construeerde hij een dubbelwerkende machine, waarbij de stoomdruk afwisselend aan ťťn van de beide zijden van de ketel werd afgevoerd. Watt drukte het vermogen van zijn machines uit in paardenkracht; deze term werd tot circa 1980 gebruikt en vervangen door kilowatt (kW).
De machines van de firma Boulton werden vanaf 1787 gebruikt in de textielindustrie en legden hiermee de kiem voor de industriŽle revolutie. Later werden ook andere toepassingen voor de stoommachine bedacht, zoals voor het vervoer van mensen en vracht: de trein.
De mens was niet langer afhankelijk meer van hand-, paarden- en windkracht, waardoor onze moderne samenleving kon ontstaan. Om deze grote uitvinder te eren werd later de eenheid van elektriciteit (Watt) naar hem vernoemd, maar stroom heeft Watt zelf nooit gekend. Stoom zou tot het einde van de negentiende eeuw de belangrijkste bron voor aandrijving blijven. Watt overleed in het jaar 1819.

 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009