header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

 Jean-Luc Dehaene
 

 
   
Jean-Luc Dehaene werd op 7 augustus 1940 geboren in het Franse Montpellier.
Hij studeerde rechten en economie aan de universiteiten van Namen en Leuven. Van 1967 tot 1971 fungeerde hij als Nationaal ondervoorzitter van de CVP-Jongeren.
In 1977 mocht hij een bank vooruit, toen hij kabinetschef werd van Minister van Vlaamse Aangelegenheden Ria De Backer. Tussen 1979 en 1981 mocht hij zelfs de topfunctie van kabinetschef van premier Wilfried Martens op zich nemen. Van 1981 tot 1988 was hij minister van Sociale Zaken en Institutionele Hervormingen en van 1988 tot 1992 ook van Verkeerswezen.
Na 24 november 1991, de eerste 'Zwarte Zondag' vormde Jean-Luc Dehaene na een moeizame formatieronde zijn eerste regering. Jean-Luc begon aan een eerste van twee termijnen als eerste minister. In die periode leidde hij ons land Europa in. In 1999 viel de regering Dehaene II evenwel over de dioxinecrisis en er werden nieuwe verkiezingen uitgeschreven. De regeringspartijen kregen opnieuw klappen, maar Dehaene haalde wel een persoonlijke monsterscore aan voorkeurstemmen (meer dan 500.000) en bleek de populairste politicus van het land te zijn. De CVP ging in de oppositie en Dehaene mocht naar ander werk uitkijken.
Hij ging zetelen in enkele beheerraden van bedrijven en na de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 werd hij burgemeester van Vilvoorde. Inmiddels is hij ook ondervoorzitter van de EU-Conventie, een denktank die de veranderingen binnen de Europese Unie moet voorbereiden.
Bij de vorige parlementsverkiezingen nam Dehaene na veel aarzelen een onverkiesbare plaats op de senaatslijst aan, maar hij haalde nog 248.752 voorkeurstemmen. Uit een recente enquête (begin 2004) bleek dat hij nog altijd de populairste Belgische politicus is. Dehaene behaalde samen met de CD&V, goeie cijfers bij de verkiezingen van juni 2004.
 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009