header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

 Jeanne d'Arc
 

 
   
6 januari 1412 was de geboortedag van Jeanne d'Arc, ook genoemd 'de maagd van Orleans'.

Jeanne d'Arc was een ongeletterde boerendochter. Toen ze 16 jaar oud was, zei ze dat ze in een visioen de opdracht had gekregen Frankrijk te leiden tegen de Engelsen, met wie ze Fransen in een oorlog waren verwikkeld. Engeland en Frankrijk waren in de middeleeuwen de twee Europese mogendheden en als elkaars grootste concurrenten leken ze eeuwig in oorlog met elkaar.
Ze overreedde kroonprins Karel haar het bevel te geven over een leger. Hoe onwaarschijnlijk het ook was om voor iemand van haar leeftijd, en dan vooral gezien haar geslacht, een leger te leiden, toch kreeg ze haar zin.
Haar doel was om het Frankrijk, dat bijna geheel onder de voeten was gelopen door de Engelsen, te redden en de passieve dauphin tot koning te kronen. Ze wist het bevel te krijgen over een legertje, waarmee ze Orleans ontzette. De 'image' van de door God gezonden bevrijdster vond weerklank in de Franse bevolking en stimuleerde het nationaal bewustzijn. In 1429 bracht zij de dauphin naar Reims, waar hij tot koning Karel VII gezalfd werd.
In 1430 viel Jeanne in handen van de BourgondiŽrs, die haar aan hun Engelse bondgenoten verkochten. In 1431 begon een proces vol onregelmatigheden voor een onder Engelse invloed staande Franse kerkelijke rechtbank. In 1431 werd zij als heks tot de vuurdood veroordeeld en in Rouen verbrand.
Jeanne werd een volksheilige, en daarmee de belichaming van de Franse natie. Ook de Kerk erkende tenslotte de rechtmatigheid van haar stemmen. In 1456 werd haar veroordeling herroepen. Op 16 mei 1920 werd ze door paus Benedictus XV heilig verklaard. Haar feestdag is op 30 mei, de dag van haar droeve martelaarsdood te Rouen.
 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009