header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

 Jimi Hendrix
 

 
   
Hendrix, Jimi, eigenlijk: James Marshall Hendrix (Seattle 27 nov. 1942 – Londen 18 sept. 1970), Amerikaans popmusicus (zanger en gitarist) van gemengd Indiaanse (Cherokee) en zwarte oorsprong. Hij speelde aanvankelijk als backing-gitarist voor diverse popmusici en richtte in 1966 The Jimi Hendrix Experience op met drummer Mitch Mitchell en bassist Noel Redding. De ruige synthese tussen rhythm and blues en psychedelische rock sloeg direct aan en door de extravagante optredens, waarbij Hendrix de gitaar regelmatig met zijn tanden bespeelde en soms ritueel verbrandde, groeide de groep uit tot een sensatie.
In 1969 trad Hendrix in een grotere bezetting op tijdens het Woodstockfestival, waar hij een befaamd geworden parodie van het Amerikaanse volkslied speelde als protest tegen de Amerikaanse Vietnampolitiek. In 1970 richtte hij met Billy Cox (bas) en Buddy Miles (drums) de Band of Gypsys op. Kort daarop blies hij echter The Experience weer nieuw leven in, ditmaal samen met Mitchell en Cox. Enkele maanden later stierf hij aan een overdosis slaappillen. Hoewel Hendrix tijdens zijn leven slechts vijf lp's heeft uitgebracht, is er veel meer werk van hem verkrijgbaar; er zijn veel studio-opnamen van hem op de markt verschenen en veel van zijn liveoptredens zijn op de plaat uitgebracht. Hendrix was een vernieuwende en technisch zeer begaafde gitarist die, door vakkundig gebruik te maken van effectapparatuur, een gitaargeluid creëerde dat vele gitaristen na hem heeft geïnspireerd. Tevens stond hij met zijn muziek aan de basis van de hardrock (zie metal).
WERK: Albums: Are you experienced (1967); Axis: bold as love (1968); Electric Ladyland (1968); Band of Gypsys (1970); Cry of love (1970). – Hitsingles: Hey Joe (1967); The wind cries Mary (1967); All along the watchtower (1968); Voodoo chile (1970).
 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009