header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

 John Tolkien
 

 
   
Eťn van de meest bekende en besproken auteurs van dit ogenblik is de Engelse auteur John Ronald Reuel Tolkien. Hij werd geboren op 3 januari 1892 en was hoogleraar Angelsaksisch van 1925 tot 1945, en hoogleraar in de Engelse taal- en letterkunde van 1945 tot 1959 aan de Universiteit van Oxford. Hij is echter vooral bekend geworden als schrijver van fictie, in het bijzonder fantasy. Zijn fascinatie voor linguÔstiek inspireerde hem tot het ontwerpen van verschillende talen, en later zelfs het scheppen van een eigen wereld, Midden-aarde (Middle-earth) en de geschiedenis daarvan als achtergrond voor zijn boeken.
Met zijn boeken De Hobbit (The Hobbit) en In de Ban van de Ring (The Lord of the Rings) is hij vooral bekend geworden als de vader van de moderne high fantasy.
Hij heeft ook essentiŽle bijdragen geleverd over Beowulf en Sir Gawain and the Green Knight. Hij was lid van de literaire discussiegroep The Inklings, en was hecht bevriend met C.S. Lewis.
Tolkien creŽerde diverse kunsttalen (waarvan Quenya and Sindarin, de Elventalen uit In de Ban van de Ring, de bekendste zijn). Hij was bekend met Esperanto, dat hij leerde op 17-jarige leeftijd. Hoewel hij niet beweerde een Esperantist te zijn, stond hij bekend als een promotor ervan.
J.R.R. Tolkien werd geboren in Bloemfontein, Zuid-Afrika. Zijn vader stierf toen hij nog jong was. Zijn moeder bekeerde zich tot het katholicisme, ondanks hevige protesten van haar familie. Zij stierf aan diabetes toen hij een tiener was, maar hij voelde voor de rest van zijn leven dat zij een martelaar was voor haar geloof; dit beÔnvloedde duidelijk zijn eigen katholieke geloofsbelijdenis.
In de periode nadat hij opnieuw wees was geworden, ontmoette hij Edith Bratt (die later model stond voor Luthien) en werd verliefd op haar. Ondanks vele obstakels trouwde hij met haar, zijn eerste en grootste liefde. Tolkien diende in het Britse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog, bij het meest gedecoreerde Britse legeronderdeel, de Lancashire Fusiliers. Hij zag een aantal van zijn medestrijders en een aantal van zijn dierbaarste vrienden het leven verliezen. Hijzelf eindigde in een militair ziekenhuis, lijdend aan loopgravenkoorts (trench fever). Tijdens zijn herstel begon hij met het schrijven van een serie sprookjes gebaseerd op zijn studie naar mythologie en folklore, die hij The Book of Lost Tales noemde.
Kenners van zijn werk zeggen dat de oorlog zijn werk heeft beÔnvloed; dat hij fantasie zag als een ontsnapping aan de vreselijke realiteit van fabrieken, machines, pistolen en bommen van de twintigste eeuw.
Tolkien had nooit verwacht dat zijn boeken populair zouden worden bij het grote publiek. Door tussenkomst van een voormalige student, publiceerde hij De Hobbit (The Hobbit) (1937), een boek dat hij voor zijn eigen kinderen had geschreven. Hoewel het boek was bedoeld voor kinderen, werd het ook door volwassenen gelezen. Het was zelfs zo populair dat de uitgever (Allen & Unwin) Tolkien overtuigde om aan een vervolg te werken.
Dit moedigde hem aan zijn beroemdste werk te schrijven, het epische, uit drie delen bestaande In de ban van de ring (The Lord of the Rings (1954-1955), wat de Encyclopaedia Britannica als richly inventive omschreef. Het schrijven van dit epische werk nam bijna tien jaar in beslag, een periode waarin hij onophoudelijk werd gesteund door de Inklings en zijn dierbaarste vriend, C.S. Lewis.
The Lord of the Rings was ontzettend populair onder studenten in de jaren '60 en is sindsdien populair gebleven. Het werd al spoedig in veel talen vertaald, waaronder het Nederlands, maar ook in het esperanto. Veel onderzoekers, voornamelijk werkend op het gebied van de Noorse mythologie, die dus bekend met Tolkien's bronnen, herkennen vele thema's daaruit in zijn werk.
Tolkien dacht eerst dat The Lord of the Rings, net als The Hobbit, weer een kinderboek zou worden, maar het groeide snel uit tot een donkerder en serieuzer werk. Hoewel het een direct vervolg op The Hobbit was, was het voor een veel ouder publiek bedoeld, gebaseerd op het immense achtergrondverhaal van Midden-aarde dat hij creeŽrde en dat uiteindelijk, na zijn dood, gepubliceerd zou worden (onder andere De Silmarillion).
The Lord of the Rings was, afgemeten zowel aan verkoopcijfers als aan onderzoek onder lezers, een van de populairste boeken van de twintigste eeuw. De invloed van Tolkien is duidelijk te zien in het fantasy-genre dat opkwam na het succes van The Lord of the Rings.
Tolkien bleef tot aan zijn dood aan de geschiedenis van Midden-aarde werken. Van dit materiaal stelde zijn zoon Christopher Tolkien, met behulp van fantasy-auteur Guy Gavriel Kay, later The Silmarillion samen, dat in 1977 werd gepubliceerd. Christopher Tolkien publiceerde in de daaropvolgende jaren veel achtergrondmateriaal over de schepping van Midden-aarde, beginnend met Unfinished Tales (1980), The Letters of J.R.R. Tolkien (1981), en een verzameling essays, The Monsters and the Critics (1983), en diverse delen in de serie The History of Middle-Earth.
Van The Lord of the Rings zijn drie films gemaakt, waarvan het derde deel in december 2003 in de bioscoop is verschenen. Tolkien overleed op 2 september 1973.
 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009