header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

 Koning Hendrik VII
 

 
   
Koning Hendrik VII kwam ter wereld op 28 januari 1457 op het kasteel van Pembroke in Wales.
Hij was het enige kind van Edmund Tudor, de eerste graaf van Richmond en diens vrouw Margaret Beaufort, die een achter-achter-kleindochter was van Edward III. Zijn vaders naam gaf de naam aan het nieuwe huis dat Engeland zou gaan regeren: Tudor. Hendriks vader stamde af van de Lancaster-man John of Gaunt, de Magere, hertog van Lancaster.
Hendrik VII trouwde met Elizabeth van York, uit het geslacht dat nog niet lang geleden de tegenstanders leverde in de Rozenoorlog. Hiermee vond een grote verzoening plaats tussen de rode roos van Lancaster en de witte roos van York. Er werden binnen dit huwelijk acht kinderen geboren, waaronder de latere Hendrik VIII.
Tijdens de problemen in Engeland gedurende de afgelopen jaren verbleef Hendrik VII in ballingschap in Bretagne. Toen er moeilijkheden ontstonden onder de regering van Richard III, wiens aanspraken op de troon werden betwijfeld, landde Hendrik VII aan het hoofd van een troepenmacht vanuit Frankrijk in Engeland. Er volgde een strijd met troepen van Richard III. In de slag bij Bosworth op 22 augustus 1485, kwam Richard III om het leven.
Hendrik van Richmond maakte terecht aanspraken op de Engelse troon en werd vervolgens koning Hendrik VII. Hij volgde Richard III op en werd gekroond in de Abdij van Westminster op 30 oktober 1485. Hendrik was vastbesloten het land weer vrede te schenken. Hij slaagde daar ook in dank zij zijn diplomatische gaven en zijn goede verstand en inzicht hoe zijn doelen te bereiken.
Tijdens zijn regering gaven enkele lieden zich uit als ťťn van de verdwenen prinsen. Maar daar maakte Hendrik VII korte metten mee. In 1487 was dat, een zekere Lambert Simnel geweest, die gesteund werd door enkele edelen. Hierdoor moest Hendrik VII strijd leveren tijdens de slag van Stoke, maar de rebellen werden gedood. En in 1497 gaf weer iemand, een zekere Perkin Warbeck, zich uit als een van de verdwenen prinsen. Hij werd echter terechtgesteld, maar verder vloeide er tijdens de regering van Hendrik VII niet zo veel bloed als tijdens de regering van vorige Engelse monarchen.
Hendrik slaagde er in door middel van handelsovereenkomsten de handel sterk te bevorderen. Door enkele goede huwelijken van zijn kinderen wist hij het aanzien en de macht van Engeland sterk te verhogen. In het algemeen ging het aanzienlijk beter in Engeland dan in de voorbije decennia.
Hendrik overleed na een regering van ruim drieŽntwintig jaar in het paleis van Richmond in Surrey op 21 april 1509. Hij werd begraven in de abdij van Westminster. Hendrik VII werd opgevolgd door zijn zoon Hendrik VIII.
 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009