header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

 Koning Leopold I
 

 
   
21 juli is de Nationale feestdag in BelgiŽ. Het was op 21 juli 1831 dat Leopold I, de eerste Koning der Belgen, de grondwettelijke eed aflegde. Leopold I (16 december 1790 - 10 december 1865) werd geboren in het kasteel Ehrenburg in Coburg.
In 1795 werd Leopold, nog slechts een kleuter, benoemd tot kolonel in het Izmailovski Keizerlijk Regiment door de Russische tsaar. Zeven jaar later werd hij generaal. Toen het hertogdom Saksen-Coburg in 1806 door de troepen van Napoleon bezet werd, vertrok hij naar Parijs. Napoleon bood hem de positie van adjudant aan, maar Leopold weigerde, en werd hertog van Saksen-Coburg; hij volgde daarin zijn broer op. Nadien nam hij deel aan acties tegen Napoleon en in 1815 werd hij benoemd tot veldmaarschalk.
Op 2 mei 1816 trouwde Leopold met kroonprinses Charlotte Augusta, de enige dochter van de latere koning George IV van Engeland. Op 5 november 1817 baarde zij een doodgeboren zoon. Zijzelf stierf de volgende dag.
In 1830 kreeg Leopold het aanbod koning van Griekenland te worden, maar hij weigerde. Nadat op 4 oktober BelgiŽ zich van Nederland onafhankelijk had verklaard, werd Leopold door het Nationale Congres gevraagd koning te worden. Leopold accepteerde de uitnodiging, en op 26 juni 1831 werd hij koning. Op 21 juli werd hij in het Koninklijk Paleis officieel tot koning gekroond.
 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009