header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

 Louis Braille
 

 
   
Op 4 januari 1809 werd Louis Braille als vierde kind uit het huwelijk van de harnasmaker Simon Renť Braille en Monique geboren. Het was een nieuwsgierig en opgewekt kind.
Toen Louis Braille 3 jaar oud was verwondde hij zijn ene oog aan een scherp voorwerp in zijn vaders werkplaats, terwijl hij daar aan het spelen was. Ondanks de best mogelijke medische hulp die in die tijd te krijgen was, ging het oog ontsteken en de ontsteking sloeg over op het tweede, toen nog goede, oog. De medici konden de ontsteking niet genezen en Louis Braille werd volledig blind.
De beide ouders, de priester en de leerkracht van de plaatselijke school in Coupvray hadden echter reeds opgemerkt dat Louis erg pienter was; dit leidde ertoe dat Louis toestemmig kreeg toen hij op de schoolgaande leeftijd kwam, om ook in de klas te gaan zitten. Op deze manier zou hij toch wat bijleren door het luisteren naar de lessen. Ondanks de veronderstellingen dat Louis wel nooit echt omgang zou krijgen met zijn klasgenoten, leidde hij al snel de klas.
Op de extreem jonge leeftijd van 10 jaar werd Louis Braille naar het Koninklijk Instituut voor Blinden in Parijs gebracht. Daar werd voornamelijk mondeling lesgegeven, alhoewel er ook boeken waren. Deze boeken bevatten de gewone letters, die het zwartschrift ook kent, maar dan verhoogd t.o.v. de ondergrond, zodat ze voelbaar waren. Ook hier bleef Louis goed leren en ontwikkelde een talent voor muziek; voornamelijk piano en orgel. Langzaam kwam het idee van een schrift speciaal voor blinden in zijn hoofd.
De Franse leger-kapitein Charles Barbier de la Serre was in die zelfde tijd op zoek naar een systeem waarmee zijn soldaten in het donker zouden kunnen lezen en schrijven; zonder licht te gebruiken. Hij bedacht een systeem met twaalf punten per karakter die voelbaar werden gedrukt. Toen hij het idee had uitgewerkt toonde hij het aan het Koninklijk Instituut voor Blinden in de hoop dat men het daar officiŽel zou willen gaan gebruiken. Op het instituut was men echter huiverig voor het schrift, dat voelbaar was en waarin alles werd geschreven zoals het gezegd werd. Louis Braille is het schrift vervolgens gaan bestuderen en heeft de tekortkomingen eruit gehaald. Zo kreeg het schrift nog maar 6 punten i.p.v. 12, en werd het van phonetisch-schrift omgebouwd tot het gewoon correct spellen van de woorden. Na drie jaar veranderen heeft Louis Braille op 15 jarige leeftijd het brailleschrift ontwikkeld dat wij nog altijd kennen en veel visueel gehandicapten nog altijd gebruiken. Later heeft Louis Braille ook de fundamenten van het braillemuziekschrift gebouwd en publiceerde in 1829 een bundel met de methode om woorden te schrijven, wat muziek en enkele liedjes op basis van braillemuziekschrift voor blinden en gecomponeerd door blinden.
 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009