header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

 Martin Luther King
junior

 

 
   
In de Masonic Temple in Memphis, hield Martin Luther King junior op 3 april 1968 zijn inmiddels beroemde laatste toespraak, getiteld Ik ben boven op de berg geweest.
De volgende dag werd Martin Luther King neergeschoten op het balkon van zijn kamer. Hij overleed in het St. Joseph Hospital aan een schotwond in zijn nek.De Amerikaanse dominee en activist Martin Luther King Jr. werd geboren op 15 januari 1929. Hij heeft een zeer belangrijk rol gespeeld in de strijd voor gelijkberechtiging van de negers in de Verenigde Staten van Amerika. Vanaf het midden van de jaren vijftig tot zijn dood, maakte hij actief deel uit van de Burgerrechten Beweging.
King werd geboren in Atlanta op 15 januari 1929. Op vijftienjarige leeftijd kon hij dankzij een beurs gaan studeren op het Morehouse College. Tijdens zijn theologische studie op het instituut Crozer, raakte hij bekend met de ideen van Ghandi. Na Crozer bezocht King de universiteit van Boston, waar hij met name de relatie tussen de mens en god bestudeerde.

In 1953 trouwde King met Coretta Scott. Het stel kreeg vier kinderen. Martin Luther King werd aangesteld als dominee bij de kerk van de Baptisten in Montgomery.
In december 1955 weigerde een zwarte vrouw haar zitplaats in een bus beschikbaar te stellen aan een blanke passagier. Deze vrouw, Rosa Parks, werd gearresteerd omdat ze de segregatie-wet had overtreden. De zwarte politieke groeperingen riepen de burgers op om het openbaar vervoer uit protest te boycotten. Martin Luther King was de belangrijkste leider van deze protestacties. Hij groeide uit tot een nationaal bekende figuur.
In februari 1959 ontmoette King Nehru, de minister-president van India. Het resultaat hiervan was dat Martin Luther King meer dan voorheen doordrongen was van de noodzaak van een geweldloze aanpak in zijn strijd tegen de blanke overheersing. In 1960 verhuisde King naar Atlanta waar hij samen met zijn vader voorganger werd in de "Ebenezer" baptistische kerk, maar hij besteedde meer tijd aan zijn werk voor de burgerrechten-beweging. In oktober 1960 werd hij in een broodjeszaak gearresteerd maar niet vervolgd. In plaats daarvan werd hij opgesloten vanwege een onbeduidende verkeersovertreding. Deze zaak kreeg nationale aandacht en presidentskandidaat John F. Kennedy slaagde er uiteindelijk in om King vrij te krijgen.

In 1963 behoorde Martin Luther King tot de organisatoren van de grote mars naar Washington. Op 28 augustus 1963 waren meer dan 200.000 mensen bijeen om te protesteren tegen het grote onrecht van de rechtsongelijkheid. Zijn speech "Ik heb een droom " maakte hem tot een internationale held. In 1964 werd de Nobelprijs voor vrede aan hem toegekend.
Op 4 april 1968 maakte een schutter een einde aan het leven van Martin Luther King. King stierf op de balustrade van een motel in Memphis. De moordaanslag schokte de wereld. Martin Luther King werd slechts 39 jaar.
In 1986 werd de derde maandag in januari door het Amerikaanse congres als nationale feestdag ter herinnering aan deze grote man ingesteld.

 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

copyright WorldwideBase 2005-2009