header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

 Mikhail Gorbatsjov
 

 
   
Mikhail Sergeyevich Gorbachev (Mikhail Gorbatsjov) werd geboren op 2 maart 1931 en was de leider van de Communistische Partij, de Opperste Sovjet en van de Sovjetunie (USSR) van 1985 tot 1991.
Hij regeerde aan de hand van de leuzen 'glasnost' (openheid) en 'perestrojka' (vernieuwing). Zijn poging om de Communistische Partij te hervormen leidde niet alleen tot het einde van de koude oorlog, maar onbedoeld ook tot het einde van de politieke almacht van de partij en daarmee tot het uiteenvallen van de unie.
Aan Michael Sergeyevich Gorbachev heeft de wereld veel te danken. Allereerst is hij de belangrijkste kracht achter de val van de muur. Ook hielp hij de Sovjetunie van de dictatuur af door invoering van zijn glasnost (=openheid) en perestroika (=nieuwe wind laten waaien).
Gorbachev studeerde rechten. In 1952 werd hij lid van de Communistische Partij, waar hij snel opklom. In 1985 werd hij secretaris-generaal van de partij, de functie die feitelijk het presidentschap van de USSR inhield.
Hij bleef dit tot december 1991, toen de Sovjetunie uit elkaar viel. In augustus van dat jaar had hij nog een coup tegen hem, waarbij hij drie dagen in huisarrest was, overleefd.
Sinds zijn aftreden is Gorbachev nog lid van enkele organisaties in en buiten Rusland. In 1996 deed hij nog een gooi naar het presidentschap, maar zonder succes.  Na hem kwamen
Boris Jeltsin en de huidige president Vladimir Poetin.
 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

copyright WorldwideBase 2005-2009