header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

 Nat 'King' Cole
 

 
   
De Amerikaanse zanger en pianist Nat 'King' Cole, in feite : Nathaniel Adams Coles, werd geboren in Montgomery, Alabama op 17 maart 1919.
Op vierjarige leeftijd verhuisde het gezin naar Chicago, daar zijn vader deel uitmaakte van de True Light Baptist Church. Zijn eerste publieke optreden als pianist vond plaats in diezelfde periode in het Chicago's Regal Theater. Zijn moeder was z'n eerste muziekleraar en wou dat hij een klassiek pianist werd.
Vanaf zijn twaalfde jaar bespeelde hij het orgel en zong hij kerkliederen in de kerk van zijn vader, maar zijn echte interesse ging naar de 'jazz'. Z'n ouders vonden dat maar niks, omdat jazz nu eenmaal gespeeld werd in nachtclubs.
Nat had echter drie broers : Eddie, Fred en Isaac, die al even bezeten waren door de jazz-microbe zodat Nat z'n jazz-carriere begon in Eddie Coles's jazz band, de 'Rogues of Rhythm'.
In het jaar 1936 ging hij naar Los Angeles, en gaf van 1936 tot 1945 zijn naam aan een beroemd trio (in eerste formatie met Oscar Moore en Wesley Prince) : het 'King Cole Trio'.
In 1943 nam hij het nummer 'Straighten Up and Fly Right' op, wat z'n eerste nationale hitsong werd. Het liedje was gebaseerd op één van z'n vaders sermoenen en op een bekend zwart volksverhaal. Nadien trad hij hoofdzakelijk op als zangsolist en herhaaldelijk ook als filmacteur, o.a. in St. Louis Blues. Cole werd door zijn trio-opnamen als één van de groten uit de jazzwereld beschouwd. Toen hij grote populariteit als zanger van amusementsmuziek kreeg, deed dit wel afbreuk aan zijn reputatie als jazzsolist.
Verdere successen waren "It's Only a Paper Moon" in 1945, "The Christmas Song" in 1947, "Nature Boy" in 1948, "Mona Lisa" in 1949 en "Too Young" in 1951. Cole was tevens de eerste zwart jazz-muzikant die z'n eigen wekelijkse radioshow had ( 1948-1949). Later werd hij de eerste zwarte die een eigen wekelijkse TV-show had (1956-1957).
Nat King Cole overleed in Santa Monica, op 15 februari 1965.
In de jaren negentig raakte Cole opnieuw populair, dankzij zijn dochter Nathalie Cole, die op de cd 'Unforgettable' haar zang combineerde met oude opnamen van haar vader.
 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009