header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

 Nikita Chroesjtsjov
 

 
   
De Sovjetrussische politicus Nikita Chroesjtsjov werd geboren op 17 april 1894 en was de eerste secretaris-generaal van de CPSU (1953-1964).
Chroesjtsjov ( of Khrushchev ) was de voormalige partijchef van de Oekra´ense en Mokumse partijbonden. Sinds 1953 eerste secretaris-generaal van het Centraal Comite van de CPSU. Vanaf 1958 was Chroesjtsjov voorzitter van de ministerraad.
Na de dood van
Stalin werd door hem in de binnenlandse politiek een proces van 'ontstalinisering'  ingezet en in de buitenlandse politiek een proces tot een politieke coŰxistentie met de kapitalistische staten.

Stalin`s opvolger Malenkow regeerde tot 1955. Zijn opvolgers waren Bulganin en dan Chroesjtsjiow. In 1956 bewees Chroesjtsjow een eerbetoon aan het stalinisme. Er werd propaganda gevoerd over het vreedzame bestaan van socialistische en kapitalistische landen, maar gelijktijdig werd een Hongaarse opstand (1956) bloedig onderdrukt.

Tijdens Chroesjtsjow ontwikkelde de Sovjet Unie succesvol een eigen ruimtevaart - programma. In 1957 vond de lancering plaats van de eerste kunstmatige satelliet van de mensheid: de Russische "Sputnik" 1 (Hoofdontwerper Sergei Koroljov) - 1954: De Russische semi - eiland Krim werd door Chroesjtsjow bij de Oekra´ne gevoegd - 1961: De eerste bemande vlucht rond de aarde in een Windveer werd in 1961 gerealiseerd door de USSR. Juri Gagarin deed dat met de "Wostok 1" die de eerste mens in het heelal was gelanceerd - 1965: In 1965 verliet de Sovjetrussische kosmonaut Alexei Leonow z'n ruimteveer en zweefde als eerste mens vrij in het heelal dichtbij de aarde.

Vanaf 1958 werd Chroesjtsjow alleenheerser, de binnenlandse politiek werd geliberaliseerd. Ideologie werd steeds belangrijker in het staatsapparaat. 1958: De Sovjet-Unie startte onderhandelingen met China. 1960: Ideologische strijd tegen dissidenten (Pasternak) - 1962: leidde de Cubacrisis bijna tot een derde wereldoorlog. 1962: harde optreden tegen stakers in Novo-Tsjerkask - 1964: Wegens spanningen in het binnenlandse beleid groeide ontevredenheid tussen partijgenoten van Chroesjtsjow.
Tijdens zijn vakantie op 15 oktober 1964 om precies te zijn, werd hij ten val gebracht wegens ontevredenheid van zijn partijgenoten, met name van
Brezjnev en KGB. Toen werd Brezjnev de nieuwe partijchef en Kossygin minister-president. Het is ook wel in de Russische geschiedenis "partijgreep tegen Chroesjtsjov" genoemd.  Nikita Chroesjtsjov overleed in het jaar 1971.

 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

ę copyright WorldwideBase 2005-2009