header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

 Patrice Lumumba
 

 
   
Op 10 februari 1961 werd in Katanga het vermoorde lichaam teruggevonden van de 34 jarige Patrice Lumumba, de eerste premier van Congo. Hij werd vermoord op 17 januari 1961.
Lumumba, Patrice Emery Lumumba werd geboren op 2 juli 1925 in Onalua, territorium Katako Kombe, Sankuru-Kasai. Deze politicus uit Kongo [Kinshasa] behoorde tot het Tetela-volk, en was van 1957 tot 1959 handelsdirecteur van een bierbrouwerij in Leopoldstad.
In oktober 1958 behoorde hij tot de oprichters van de Mouvement National Congolais (MNC), een organisatie die ten doel had op geweldloze wijze onmiddellijke onafhankelijkheid voor Belgisch-Kongo te bereiken. Het MNC-congres te Stanleystad leidde tot ernstige onlusten. Lumumba werd daarvoor verantwoordelijk gesteld, in november 1959 gearresteerd en tot zes maanden gevangenisstraf veroordeeld. Zijn populariteit onder de Kongolezen was zo groot, dat hij in staat werd gesteld de politieke rondetafelconferentie van januari-februari 1960 in Brussel bij te wonen. De wetgevende verkiezingen van mei 1960 brachten Lumumba en de MNC grote winst.
Op 30 juni 1960 werd de soevereiniteit aan Kongo overgedragen. Lumumba werd de eerste regeringsleider. Zijn regering werd geconfronteerd met de opstand van het Kongolese leger begin juli 1960 en de Katangese secessie onder Tsjombe op 11 juli 1960. Op 14 juli verbrak Lumumba de betrekkingen met BelgiŽ. Hij reisde naar de Verenigde Staten om hulp te bepleiten, o.a. in de Verenigde Naties. Begin september werd hij door president Kasavubu van zijn functie ontheven en op 14 september werden de Kongolese politici 'geneutraliseerd' door kolonel Mobutu.
Gedurende twee maanden verbleef Lumumba in zijn residentie, bewaakt door een leger van de Verenigde Naties. Op 27 november slaagde hij erin te ontsnappen, maar hij werd op weg naar Stanleystad op 2 december 1960 aangehouden te Port-Francqui. Op 17 januari 1961 werd hij naar Katanga overgebracht en in februari bij Lubumbashi om het leven gebracht. Hij werd, vooral door vele jonge Afrikaanse staten, als een martelaar voor de Afrikaanse zaak beschouwd.
Wie nu echt verantwoordelijk was of is voor de dood van Lumumba blijft tot op heden onduidelijk. Wel wijzen er heel wat vingers in de richting van BelgiŽ. We herinneren ons nog de verontschuldigingen van Verhofstadt en Co. begin februari 2002, tijdens zijn bezoek aldaar.

De Belgische krant 'De Standaard' schreef het volgende :
"Belgische excuses voor Congolese bevolking
De regering-Verhofstadt biedt haar excuses aan aan de familie van Patrice Lumumba , de eerste Congolese premier ťn aan de Congolese bevolking . Ministers van de toenmalige regering-Eyskens dragen onweerlegbaar een deel van de verantwoordelijkheid in de gebeurtenissen die leidden tot ,,de dood" van Patrice Lumumba op 17 januari 1961."   +++ foto rechts : Elisabethstad - de afgezette premier Patrice Lumumba (midden foto) enkele uren voor zijn 'executie' +++

Een Nederlandse krant publiceerde volgend artikel :
" Lumumba moest dood
Gaven Belgische politici in 1960 opdracht om de afgezette Congolese premier Patrice Lumumba te doden? BelgiŽ trok zich in juni 1960 officieel terug uit zijn kolonie Congo, maar probeerde daarna nog wel de situatie naar zijn hand te zetten. En daarbij kon het de anti-koloniale Lumumba niet gebruiken. Een Belgische parlementaire commissie komt binnenkort met een rapport over de dood van Lumumba en dan zullen we (misschien) weten of BelgiŽ bloed aan de vingers heeft. "

 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009