header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

 Peter Ustinov
 

 
   
De acteur Peter Ustinov is zondag 28 maart 2004 overleden. Hij is 82 jaar geworden. Ustinov overleed in Zwitserland, waar de in Groot-Brittannië geboren acteur al tientallen jaren leefde.
Peter Ustinov werd geboren in Londen, op 16 april 1921.  Hij was de zoon van een Duitse vader van Russische afkomst en een Franse moeder, en hij leerde mensen aan het lachen maken op zijn deftige Engelse kostschool, ter compensatie van zijn toen al niet voor sport geschikte lichaam. Hij debuteerde op 17-jarige leeftijd als acteur en had al snel ook als toneelschrijver succes. Als filmacteur - hij debuteerde in 1940 in Hullo Fame - had Ustinov het meeste succes, al maakte zijn postuur hoofdrollen vaak onmogelijk.  Ustinov werd begin van de jaren ’50 bekend door zijn karakterrollen in monumentale Hollywoodfilms, zoals die van de gekke keizer Nero in Quo Vadis en de slavenhandelaar in Stanley Kubricks Spartacus (1959). Voor deze rol kreeg hij een Oscar. Een tweede volgde in 1964 voor Topkapi. Groot succes had hij ook in de rol van Agatha Christies Belgische meesterdetective Hercule Poirot, onder meer in Dood op de Nijl. Een van zijn laatste rollen was die van de Saksische keurvorst Frederik de Wijze in de Duitse speelfilm Luther. Hij regisseerde ook de koude oorlog-komedie Romanoff and Juliet (1962) en Billy Budd (1954), de bijzondere verfilming van een zeemansverhaal van Melville dat van Terence Stamp een ster maakte. Sindsdien is Ustinovs werkdrift fenomenaal gebleven. Hij speelde in meer dan vijftig films, schreef 23 toneelstukken, 13 romans en een autobiografie, en regisseerde behalve films ook toneelstukken en opera's. Ustinovs filmrollen bleven de laatste jaren beperkt tot bijrolletjes, zoals die van mopperende grootvader in The Bachelor, en zijn laatste regie dateert uit 1987.
Zijn carrière als acteur omspande circa zestig jaar. Sir Peter Ustinov was tevens goodwill-ambassadeur van Unicef.
Ustinov dankte zijn enorme populariteit in veel landen in de wereld niet alleen aan zijn werk als acteur: hij was een veelzijdig talent. In een tijdspanne van een halve eeuw tijd schreef hij negen scenario’s, meer dan tien romans en verhalen en ruim twintig toneelstukken waaronder Beethovens Tiende. Hij was ook actief als filmregisseur, en ensceneerde opera’s in Berlijn, Hamburg, Dresden, Salzburg, Londen, Parijs en Moskou. Als solo-entertainer en komiek trad hij in de hele wereld op.
Unicef
Ustinov zich ook engageerde als speciaal ambassadeur van Unicef, professor inzake onderzoek naar vooroordelen en voorzitter van de Wereldfederalisten. De Duitse bondspresident Johannes Rau betitelde hem als een ,,wereldburger''. Als zoon van een Duitse journalist van Russische komaf en van een Franse kunstenares, groeide hij op in Londen, trok later naar Amerika en bracht de herfst van zijn leven door aan het Meer van Genève in Zwitserland.
 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009