header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

 Prinses Juliana
 

 
   
Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina wordt op 30 april 1909 geboren in Den Haag. Ze is het enige kind van koningin Wilhelmina en prins Hendrik en zet daarmee de lijn van het Oranjehuis voort.
Na privť-onderwijs volgt een korte studie aan de universiteit in Leiden, waarna ze een eredoctoraat in de letteren en de wijsbegeerte ontvangt. Tijdens de crisis van de jaren '30 wordt ze bijzonder actief op sociaal vlak. Ze zal haar hart verpanden aan maatschappelijk werk.
Prinses Juliana trouwt in 1937 met prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld, met wie ze zich op paleis Soestdijk vestigt. In 1938 wordt de eerste dochter geboren, Beatrix (foto). Het prinsesje zal nog drie zusjes krijgen: Irene, Margriet en Christina.
Tijdens de inval van het Duitse leger in 1940 wijkt de koninklijke familie uit naar Londen. Juliana reist met Beatrix en Irene door naar Canada, waar Margriet wordt geboren. Bernhard blijft bij koningin Wilhelmina in de Britse hoofdstad. Pas in 1945 wordt de hele familie definitief herenigd.
Juliana wordt op 6 september 1948, twee dagen na het aftreden van koningin Wilhelmina, ingehuldigd als koningin der Nederlanden. Haar eerste grote daad, ruim een jaar later, is de overdracht van het toenmalige Nederlands-IndiŽ aan de machthebbers van de nieuwe republiek IndonesiŽ.
Door haar eenvoud en menselijkheid draagt Juliana enorm bij tot de populariteit van de monarchie. Politici krijgen echter met een standvastige dame te maken en achter de schermen is de koningin religieus met een hang naar het mystieke. Die religieuze overtuiging leidt er ook toe dat ze zich niet kan vinden in de doodstraf voor een aantal oorlogsmisdadigers, zoals de zogenaamde Vier van Breda.
Zorgen heeft Juliana om haar jongste dochter, de in 1947 geboren Christina, aanvankelijk Marijke genoemd. Het kind heeft ernstige oogklachten en Bernhard haalt er de gebedsgenezeres Greet Hofmans bij. Die krijgt nogal wat invloed op de koningin, wat leidt tot problemen tussen Juliana en Bernhard. De premier en een commissie van wijze mannen moeten er aan te pas komen om de zaken op orde te krijgen. Wanneer het koninlijk paar in 1962 met veel luister het zilveren huwelijk viert, wordt de affaire officieel als afgesloten beschouwd. Juliana ziet haar dochters allen trouwen. Het huwelijk van kroonprinses Beatrix met de Duitser Claus van Amsberg (1966) zorgt voor veel opschudding. Ook de verbintenis van Irene met de carlistenleider en Spaanse troonpretendent Karel Hugo van Bourbon van Parma (1964) is aanleiding tot commotie. De prinses blijkt in het geheim katholiek geworden en trouwt zonder toestemming van het parlement. De verbintenis loopt uit op een scheiding, net als het huwelijk (1975) van Christina met de van oorsprong Cubaanse Jorge Guillermo.
Het midden van de jaren zeventig is soms stormachtig voor Juliana. Suriname wordt onafhankelijk en prins Bernhard blijkt 'gevoelig voor gunsten' en raakt verzeild in de Lockheed-affaire. De vorstin wil aftreden als haar man al te zwaar wordt aangepakt, al wil ze het Beatrix niet aandoen dat die naar aanleiding van zo'n zaak de troon moet bestijgen. Premier Den Uyl strijkt de ergste plooien glad.
In 1980 maakt Juliana bekend dat 'haar krachten afnemen'. Het wordt tijd plaats te maken voor Beatrix, die op 30 april wordt ingehuldigd. De geboortedag van haar moeder wordt door Beatrix aangehouden als Koninginnedag.
Juliana beleeft een rustige oude dag, op 16 april 1998 onderbroken door een val waardoor ze een heup breekt. Ze herstelt snel, maar kampt na de operatie wel met 'acute verwarring'. Het huwelijk van kleinzoon prins Maurits en zijn MarilŤne van den Broek, eind mei van dat jaar, woont ze echter in ogenschijnlijk goede conditie bij. Wel veroorzaakt ze enige commotie door als protestantse ter communie te gaan, net als prinses Margriet en prins Bernhard.
Het zou haar laatste openbare optreden zijn. Op 23 februari 1999 maakt ze bekend dat de publieke optredens haar te zwaar zijn geworden. Eind juni 2001 vertelt prins Bernhard dat ze haar geheugen praktisch volledig kwijt is.

De begrafenis op dinsdag 30 maart 2004 :
In Delft vond vanmorgen de uitvaartplechtigheid van prinses Juliana plaats. De rouwstoet trok vanaf paleis Noordeinde nabij Den Haag richting Delft. Daar werd de begrafenisplechtigheid in de Nieuwe Kerk gehouden, waarna Juliana in de grafkelder van de koninklijke familie werd bijgezet. Prinses Juliana was de moeder van de huidige koningin Beatrix en was van 1948 tot 1980 koningin van Nederland. Ze stierf vorige zaterdag.
De rouwstoet met het stoffelijk overschot vertrok vanaf Paleis Noordeinde in Den Haag, waar tienduizenden belangstellenden afgelopen week de geliefde oud-koningin een laatste eer bewezen. De uitvaartdienst in de Nieuwe Kerk in Delft begon om 12.30 uur. Aansluitend vond de bijzetting in de koninklijke grafkelder plaats.
Ook prins Bernhard, de echtgenoot van Juliana, woonde de uitvaart bij. Vorige week was dat door zijn broze gezondheid nog onzeker. Aan de bijzetting ging een kerkdienst vooraf die werd bijgewoond door 1.800 gasten uit binnen- en buitenland. Namens BelgiŽ waren koning Albert en koningin Paola op de plechtigheid aanwezig. Ook prins Philip van Groot-BrittanniŽ en koning Juan Carlos van Spanje waren onder de aanwezigen.
De remonstrantse predikante W. Hudig-Semeijns de Vries van Doesburgh, een persoonlijke kennis van prinses Juliana, heeft de uitvaart geleid.

 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009