header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

 Richard Nixon
 

 
   
Richard Nixon werd geboren op 9 januari 1913 en was president van de Verenigde Staten van 1969 tot 1974.
In 1937 studeerde Richard Nixon af aan zijn opleiding rechten op de Duke University. Vervolgens werd hij advocaat en bleef dit tot aan 1942 toen hij bij de marine ging. In 1946 en 1948 werd hij gekozen tot Republikeins lid van het Huis van Afgevaardigden en in 1950 werd hij senator.  Zijn verkiezingscampagnes werden bekend om de felheid en de verdachtmakingen van communistische sympathieŽn. Ook als lid van de Commissie tegen on-Amerikaanse activiteiten volgde Richard Nixon deze lijn. Van 1953 tot 1961 was Nixon vice-president onder
Eisenhower.
Hij werd Republikeins presidentskandidaat in 1960 maar verloor de verkiezingen met een geringe minderheid aan stemmen tegen John F. Kennedy. Door het verliezen van verkiezingen voor het gouverneurschap van California besloot Nixon zich voorgoed terug te trekken als politicus. Echter tegelijkertijd begon hij stilletjes een come back te maken. In 1968 werd Nixon opnieuw de kandidaat voor het presidentsschap voor de Republikeinen. Ditmaal was hij succesvol en versloeg hij zijn democratische tegenstander Hubert Humphrey.
In de buitenlandse politiek was Richard Nixon zeer succesvol. Hij besloot op advies van Henry Kissinger een consequente koers van internationalisme te voeren. Een van zijn belangrijkste besluiten was opnieuw de banden aan te halen met de Volksrepubliek China en in 1972 bezocht hij zowel Peking als Moskou. Deze strategie zorgde ervoor dat het einde van de koude oorlog in zicht kwam. Politiek gezien was er nu een evenwichtige verhouding tussen de drie grootmachten China, de Verenigde Staten en de Sovjet Unie. Ook lukte het hem om de militaire betrokkenheid bij de Vietnam oorlog te beŽindigen.
Verder was er sprake van de zogenaamde Nixon-doctrine die het beperken en verminderen van de Amerikaanse verantwoordelijkheid in andere delen van de wereld behelsde. Niets was minder waar. Dit was alleen in gedachten. De macht en betrokkenheid van de VS in de rest van de wereld werd er niet minder om.
In de binnenlandse politiek was het Nixon die de sociale programma's tegen armoede en voor de rassenintegratie afremde. Hij zorgde er voorts voor dat de bemoeienis van de federale overheid met de staten werd verminderd.
In 1972 was Nixon de grote overwinnaar van de verkiezingen om het presidentsschap. Hij versloeg met gemak de zeer zwakke George McGovern die voor de democraten president wilde worden. Even later zou duidelijk worden dat deze overwinning onder andere te danken was aan manipulaties van het Republikeinse Comitť tot herverkiezing van de president.
Het Watergate schandaal.
Er bleek zelfs sprake te zijn van het feit dat het Witte Huis hiervan op de hoogte was en zelfs voor een deel betrokken was bij manipulaties en acties voor het winnen van de verkiezingsstrijd. Een aantal medewerkers van Nixon werden aangeklaagd en veroordeeld. Zelf hield Nixon vol niets van de hele affaire af te weten tot augustus 1974. In augustus 1974 moest hij naar aanleiding van een uitspraak van het Hooggerechtshof gegevens openbaar maken die onomstotelijk bewijs leverde voor zijn eigen betrokkenheid bij de gehele affaire. Zonder dat er een impeachement procedure aan te pas hoefde komen trad Richard Nixon onder druk van zijn eigen partij af op 9 augustus 1974. Zijn opvolger, Gerald Ford verleende hem amnestie voor de strafbare feiten die hij had gepleegd tijdens zijn presidentschap. Toen deze periode voorbij was ging hij zich toeleggen op allerlei verschillende reizen die hij maakte naar de Sovjet-Unie en China. Dit waren overigens officieuze reizen.
Door de nadruk die werd gelegd op de Watergate affaire en zijn Vietnam-politiek zijn veel successen die hij heeft behaald min of meer in de vergetelheid gekomen. Nixon verleed op 22 april 1994 in een ziekenhuis in New York.
 
   

Nieuwe pagina 1



uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009