header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

 Robert Koch
 

 
   

De Duitse arts en wetenschapper Robert Koch maakt op 24 maart 1882 bekend dat hij de bacil gevonden heeft die de gevreesde Tuberculoze veroorzaakt.
Robert Koch werd geboren in Klausthal op 11 december 1843, en was naast
Louis Pasteur de grondlegger van de bacteriologie in het algemeen en de medische bacteriologie in het bijzonder.
Kohl was huisarts en na de oorlog van 1870/1871, districtsarts te Wollstein. Hij ging daar met zeer primitieve hulpmiddelen bacteriŽn bestuderen en slaagde erin ze te kweken op vaste voedingsbodems, waardoor hij reincultures kon maken. Hij vond methoden om de bacteriŽn op het objectglas te fixeren, te kleuren en te fotograferen. Koch beschreef in 1877, in een klassiek geworden publicatie, de wijze waarop hij in 1876 had vastgesteld dat Bacillus anthracis de verwekker van miltvuur was. De eisen die hij stelde om een oorzakelijk verband tussen ziekteverwekker en ziekte te mogen aannemen, vatte hij toen samen in een aantal criteria; deze hebben later de naam postulaten van Koch gekregen. In 1880 werd hij te Berlijn aangesteld bij het Gesundheitsamt. In 1882 ontdekte hij de tuberkelbacterie, in 1883, op een expeditie naar Egypte en Calcutta, de cholerabacterie. In 1885 werd hij hoogleraar in de hygiŽne te Berlijn en hij bereidde daar zijn tuberculine, bedoeld als diagnosticum op tuberculose en als vaccin daartegen; als entstof bleek het onwerkzaam.
In 1891 werd hij er directeur van het instituut voor infectieziekten (thans: Robert-Koch-Institut). Op ťťn van zijn studiereizen in de tropen ontdekte hij de verwekker en de wijze van overbrenging van de slaapziekte. Ook vond hij een immuniseringsmiddel tegen runderpest.  In 1905 kreeg hij de Nobelprijs 'voor zijn onderzoekingen en ontdekkingen betreffende tuberculose'.  Koch overleed in Baden-Baden op 27 mei 1910.

 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009