header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

 Ronald Reagan
 

 
   

Ronald Wilson Reagan werd geboren op 6 februari 1911.
Hij is een Republikeins politicus uit de Verenigde Staten, oud-filmacteur en oud-gouverneur van de staat CaliforniŽ. Hij werd, als opvolger van de Democraat Jimmy Carter, de 40e President van de Verenigde Staten en diende twee ambtstermijnen uit, van 1981 - 1989. Hij werd vooral bekend als The Great Communicator, de grote communicator. Deze bijnaam dankte hij aan zijn directe redevoeringen, die vol zaten met one-liners, hetgeen het publiek toen erg aansprak. In veel westerse landen zijn Politici later dat voorbeeld gevolgd.
Reagan werd geboren op 6 februari 1911 in Tampico, Illinois. Hij begon zijn carriere bij een regionaal radiostation als sportverslaggever. De Hollywoodse filmmaatschappij Warner Bros bood hem in 1937 een contract aan en tot begin jaren '50 speelde hij in 53 films in totaal. Hij was vooral te zien in tweederangs Westerns, die het grote publiek niet geweldig wisten te boeien. In die tijd was hij aanhanger van de Democratische Partij.
In 1950 ruilde hij zijn acteursbestaan voor een baan in dienst van General Electric, als reizend vertegenwoordiger van huishoudelijke apparaten. In die tijd ging hij over naar de Republikeinen en begon zich te interesseren voor de politiek. In 1966 werd hij gekozen tot gouverneur van CaliforniŽ, wat hij bleef tot 1974.
Reagan wordt in de Verenigde Staten zo hoog ingeschat, dat velen hem tot ťťn van de drie beste presidenten van de 20e eeuw rekenen, naast Franklin D. Roosevelt en John F. Kennedy. Hij werd getypeerd als 'onorthodox', een 'romanticus' en 'idealist', 'radicaal' en een 'nucleaire abolutionist'. Dat laatste sloeg op zijn diepe weerzin tegen atoomwapens. In plaats daarvan liet hij het defensieve 'ruimteschild' SDI ontwikkelen, tegen nucleaire raketaanvallen van 'buiten' de Verenigde Staten. Overigens lieten de twee presidenten na hem het project voor wat het was en pas George W. Bush (Bush junior) trok begin 21e eeuw het plan weer uit het stof. Voor Reagan was het ruimteschild een belangrijke factor in zijn onderhandelingen over wederzijdse nucleaire ontwapening met de toenmalige Sovjet-Russische president Michail Gorbatsjov, in Reykjavik (IJsland) (1986).
Reagan's economische politiek wordt ook wel 'Reaganomics' genoemd, de supply side economics. Bij zijn aantreden lag de economie in het slop; met zijn maatregelen van belastingverlaging en bestedingsverhoging wist hij de crisis te bezweren. Ook erfde hij een hoge staatsschuld. De drie pilaren van zijn beleid: sanering, de genoemde belastingverlaging en enorme verhoging van de defensie-uitgaven, maakten van de hoge staatsschuld een torenhoge schuld. Toch wist hij door zijn leiderschapsgaven zijn land op te zwepen tot grote vaderlandsliefde en optimisme. Na de verloren Vietnamoorlog, het Watergateschandaal en het gijzelingsdrama in de ambassade in het Teheran van Khomeini wist Reagan zijn landgenoten eindelijk weer trots op hun land te maken.
President Reagan stond niet bepaald bekend om zijn leeshonger. Ook lag het hem niet zich veel te verdiepen in de mensen om hem heen. Maar hij vertelde ook als president graag anekdotes en grappen en met zijn humor, zijn lange gestalte en wonderlijke zacht stem maakte hij indruk op zijn publiek. Zijn vrouw Nancy Reagan was als First Lady een grote steun. Vooral in de laatste jaren van zijn presidentsschap leek zij op de achtergrond wel eens zijn rol over te nemen, of veel te souffleren.
In het Witte Huis werd hij in latere jaren vaak gemist. De volgende presidenten waren qua persoonlijkheid wat vlakker en zeker niet zulke goede redenaars. In het buitenland kijkt men wat kritischer naar zijn rol voor de wereldgeschiedenis, en lijkt zijn vooral conservatieve beleid minder positief te zijn gevallen. Een uitzondering hierop was de toenmalige Engelse premier, Margaret Thatcher, die het erg goed met hem kon vinden.
Op 30 maart 1981 werd een aanslag op zijn leven gepleegd. Reagan werd voor de ingang van het Washingtonse Hilton Hotel neergeschoten door een student. Hij raakte zwaargewond en men vreesde voor zijn leven, maar hij herstelde weer. De student verklaarde met zijn actie indruk te willen maken op de actrice Jodie Foster.
Reagan lijdt thans aan de ziekte van Alzheimer en woont in het zuiden van CaliforniŽ. In 1995 overleed zijn dochter Maureen op 60-jarige leeftijd, maar daar heeft hij niet veel van gemerkt. Reeds in 1993 begon hij last te krijgen van zijn ziekte en anderhalf jaar later nam hij per brief afscheid van de wereld, met onder meer de woorden "Ik begin nu de reis naar de zonsondergang van mijn bestaan".

 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009