header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

 Rudolf Diesel
 

 
   
De uitvinder van de dieselmotor, Rudolf Diesel, werd geboren in Parijs op 18 maart 1858.
Toen in 1870 de Frans-Pruisische oorlog uitbrak was hun gezin vanwege hun Duitse afkomst in Frankrijk ongewenst zodat ze naar Londen emigreerden. Diesel studeerde in MŁnchen als ingenieur en verhuisde daarna weer naar Frankrijk.
Rond 1885 was Rudolf Diesel van plan de Otto-motor te verbeteren, door de onstekingsbron buiten de motor overbodig te maken. Hij wilde de benzinedamp en lucht zodanig samenpersen zodat het spontaan zou ontbranden.
Zijn uitvinding had een sociaal doel: hij wilde de arbeiders onafhankelijkheid bieden. Zijn motor zou overal toepasbaar zijn en op een goedkope brandstof lopen zodat industriŽle processen vereenvoudigd konden worden.
In 1892 vroeg Diesel patent aan en een jaar later bouwde hij zijn prototype. Dit prototype werkte nog niet volledig naar wens: door een grote ontploffing kwam Diesel bijna om het leven!
Na experimenten met poederkool en dierlijk vet, bleek de Dieselmotor het beste te draaien op ruwe olie. De motor werd vooral een succes voor de zwaardere vervoermiddelen.
Diesel had met zijn uitvinding miljonair kunnen worden, ware het niet dat Diesel niets om geld gaf en telkens in financiŽle moeilijkheden verkeerde.
Door zijn slechte financiŽle situatie en de oorlogsdreiging pleegde hij in september 1913 vermoedelijk zelfmoord: Rudolf Diesel verdween spoorloos van de nachtboot over Het Kanaal naar Londen.
 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009