header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

 Saddam Hoessein
 

 
   
Saddam Hoessein wordt op 28 april 1937 geboren in het dorpje al-Awja. Saddam Hoessein wordt geboren als zoon van een boer. Hij groeit uit tot een van de meest gevreesde dictators van de wereld. Maar nu is het tijdperk van Saddam voorbij.
Hij vertrekt al snel naar zijn oom in Bagdad, omdat zijn vader hem mishandelt. Als hij gaat studeren sluit hij zich aan bij de revolutionaire en socialistische politieke Ba’ath partij.
In 1956 doet hij mee aan een mislukte couppoging. Twee jaar later wordt het koninkrijk Irak een republiek na een militaire coup door Abdul-Karim Kassem. Saddam smeedt plannen om hem uit de weg te ruimen, maar de samenzwering tegen Kassem wordt ontdekt. Saddam wordt bij verstek ter dood veroordeeld en vlucht vermomd als vrouw en op een ezel naar Syrië.
In 1963 keert Saddam Hoessein terug naar Irak als de Ba’ath partij de macht heeft gegrepen (de zogenaamde Ramadan Revolutie). In deze periode trouwt hij met zijn nichtje Sajida. Ze krijgen twee zonen en drie dochters. In Irak houdt Saddam zich vooral bezig met het verhoren en martelen van de tegenstanders van het regime. Als het bewind na negen maanden omver geworpen wordt, belandt Saddam in de gevangenis. Zelfs in de cel weet Saddam op te klimmen binnen de Ba’ath partij en wordt hij in 1966 gekozen tot secretaris-generaal.
Saddam Hoessein ontsnapt nauwelijks een jaar later uit de gevangenis en op 17 juli 1968 voert hij een succesvolle coup uit. Saddam Hoesseins neef, Hassan al-Bakr, wordt president en Saddam Hoessein de tweede man van Irak. In 1970 lukt het hem om leider van Irak te worden. Hij begint direct met het opruimen van tientallen rivalen.
Saddam Hoessein regeert zijn land sindsdien met keiharde hand. Tegenstanders worden massaal uit de weggeruimd. Tegen de Koerden en tegen buurland Iran zet hij zelfs chemische wapens in.
Over het vermoorden van tegenstanders doet hij niet geheimzinnig. In een interview geeft hij toe rivalen te vermoorden. “Wat verwacht je anders als ze tegen dit bewind zijn?” zegt hij.
In 1980 valt Hoessein buurland Iran binnen. Hij verwacht een makkelijke overwinning, maar onderschat het Iraanse verzet. Een bloedige strijd volgt. In 1984 krijgt Hoessein hulp van Amerika. De VS en Irak herstellen de diplomatieke betrekkingen. Hoessein besluit chemische wapens tegen Koerden in te zetten. In 1988 stemt hij in met een wapenstilstand.
In 1990 begaat Saddam Hoessein een andere blunder. Hij valt Koeweit binnen. De VN straft Irak op 2 augustus 1990 met een economisch embargo. Vier dagen later neemt de VN een resolutie aan waarin staat dat Irak ‘met alle mogelijke middelen’ uit Koeweit verdreven moet worden. Op 16 januari 1991 begint de Golfoorlog (Desert Storm). Irak wordt gebombardeerd. Op 27 februari 1991 trekt Irak zich terug uit Koeweit. Saddam Hoessein houdt vol dat de ‘Moeder Aller Oorlogen’ (zoals hij het noemt) door Irak gewonnen is.
Saddam blijft zitten, maar in 2002 begint de VS weer aan zijn stoelpoten te zagen. In 2003 beginnen de Amerikanen, onder impuls van president
George Bush junior, de zogenaamde Tweede Golfoorlog, omdat Saddam niet aan hun eisen voldoet. Na enkele weken strijd is het gedaan met Saddam Hoessein. Veel tegenstand krijgt het Amerikaanse leger niet. Beelden van Saddam worden neergehaald en het grootste deel van het volk juicht. Van de oud-dictator was lange tijd geen enkel spoor te vinden. Hij was gevlucht, verdreven uit zijn zetel.
Op 13 december 2003 komt daar verandering in. De Amerikaanse bewindvoerder in Irak, Paul Bremer, maakt bekend dat Saddam Hoessein is opgepakt. Hij is gevonden in een kruipruimte onder een woning in de plaats ad-Dawar, 15 kilometer ten zuiden van Tikrit. De eerste beelden van de dictator worden getoond op een persconferentie in Bagdad. De beelden worden onder luid gejuich ontvangen. Saddam wordt intussen zwaarbewaakt vastgehouden op een geheime plek. Het proces volgt.
 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009