header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

 Titus Flavius
Vespasianus

 
   
Vespasianus, Titus Flavius (bij Reate 9 n.C. Ė Aquae Cutiliae 79), Romeins keizer van 69 tot 79, begon zijn loopbaan als magistraat in 38, kreeg in 44 een onderscheiding voor zijn diensten in Britannia en vergezelde in 66 Nero op diens tocht naar Griekenland, maar viel in ongenade. Later in het jaar werd hij alsnog aangewezen om de opstand van de joden te onderdrukken. Na Nero's val (68) werd hij in 69 door de legioenen in AlexandriŽ en Judea tot tegenkeizer tegen Vitellius uitgeroepen. Nadat Romeinse troepen van de Donaugrens, die voor Vespasianus hadden gekozen, diens concurrent Vitellius hadden uitgeschakeld (eind 69), werd deze situatie door de Senaat bekrachtigd.
Vespasianus pakte de wederopbouw met energie aan en liet zich daarbij leiden door pragmatisme. Zijn oudste zoon, Titus, werd in het oosten gelaten om door de verovering van Jeruzalem de joodse oorlog te beŽindigen en de generaals Gallus en Cerialis onderdrukten de opstand van Civilis, die het jaar tevoren aan de Beneden-Rijn was uitgebroken. Eind 70 heerste aan alle grenzen vrede en in 71 werd de tempel van Janus officieel gesloten. Hij saneerde de na Nero's wanbeheer en de burgeroorlog van 68Ė69 ontredderde financiŽn door een strak belastingsysteem en grote zuinigheid.
In Rome zelf begon Vespasianus met een ambitieus bouwprogramma: o.a. het Amphitheatrum Flavium (het zgn. Colosseum). De door oorlog en vervolging gedunde Senaat werd aangevuld uit ItaliŽ en de provincies. De steden van Spanje kregen uitgebreider rechten en tal van coloniae werden in de verst gelegen provincies gesticht, waardoor Vespasianus de romanisering bevorderde. In zijn buitenlandse politiek streefde hij naar consolidatie en versterking van de grenzen. In 72 werden de koninkrijken Commagene en Armenia Minor geannexeerd. In zijn bestuurstaak werd de keizer bijgestaan door Titus, die ook het bevel voerde over de pretorianen en die door hem duidelijk als opvolger bestemd werd.
Vespasianus was de eerste keizer die niet uit de oude Romeinse aristocratie stamde; hij was afkomstig van het platteland van Midden-ItaliŽ. Door deze omstandigheid en door zijn neiging tot autocratie stuitte hij op weerstand in de Senaat. Vespasianus zag zich gedwongen de oppositieleider Helvidius Priscus en enkele anderen ter dood te brengen. Buiten de Senaat werd zijn bestuur algemeen gewaardeerd.
 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009