header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

 Wilhelm Röntgen
 

 
   
Wilhelm Conrad Röntgen werd geboren op 27 maart 1845 in het Duitse Lennep (nu een deel van Remscheid).
Deze Duitse natuurkundige studeerde in Zürich werktuigbouw- en later natuurkunde (promotie in 1869). Na als buitengewoon hoogleraar in de wiskunde en natuurwetenschappen in Straatsburg te hebben gedoceerd, was hij achtereenvolgens hoogleraar te Hohenheim (1875), Straatsburg (1876), Giessen (1879), Würzburg (1885) en München (1900-1923).
Als natuurkundige had hij al naam gemaakt door zijn onderzoekingen over het gedrag van kathodestralen, toen hij wereldberoemd werd door de ontdekking in 1895 van een tot dan toe onbekend type stralen : de röntgenstraling. In 1901 kreeg hij de (in dat jaar voor het eerst toegekende) Nobelprijs voor natuurkunde. Röntgen heeft zich o.m. beziggehouden met onderzoek naar eigenschappen van gassen, pyro-elektriciteit, piëzo-elektriciteit, de optische eigenschappen van kwarts en de magnetische rotatie van het polarisatievlak van licht.
Niet zozeer als natuurkundige, maar eerder als amateurfotograaf ontdekte Wilhelm Conrad Röntgen op 8 november 1895 bij toeval de straling die nu naar hem genoemd is en de mogelijkheden daarvan voor de wetenschap. Bijgaande foto (rechts) toont zijn eerste röntgenfoto, genomen van de hand van zijn vrouw. Röntgen, toen hoogleraar natuurkunde aan de universiteit van de Duitse stad Würzburg, was in zijn laboratorium bezig met proeven waarbij hij elektriciteit door een met gas gevulde glazen buis liet gaan. In diezelfde periode maakten onderzoekers van deze "glasontladingsbuizen" gebruik om de fraaie lichtverschijnselen te bestuderen, die bij doorgang van elektrische stroom door verdunde gassen optreden, de zogenaamde kathodestralen. Röntgen overleed in München op  10 februari 1923.
 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009