header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

 Willem-Alexander
kroonprins van Nederland

 

 
   
De Nederlandse kroonprins Willem-Alexander werd geboren op 27 april 1967 in Utrecht.
Voluit Willem-Alexander Claus George Ferdinand, prins der Nederlanden, is de oudste zoon van koningin Beatrix en prins Claus. Volgens K.B. van 16 febr. 1966 draagt de prins de volgende titels: Zijne Koninklijke Hoogheid Prins der Nederlanden, Prins van Oranje Nassau, Jonkheer van Amsberg. Hij is eerste in de rij van erfopvolging. Willem-Alexander bezocht de Nieuwe Baarnse School, vanaf 1979 het Baarns Lyceum en vanaf 1981 het Eerste Vrijzinnig Christelijk Lyceum in Den Haag. Zijn schoolopleiding rondde hij in 1985 af in Groot-Brittannië op het Atlantic College te Llantwit Major (Wales), een afdeling van de United World Colleges. Sinds 3 juli 1985 heeft hij zitting in de Raad van State.
Van augustus 1985 tot januari 1987 vervulde Willem-Alexander zijn dienstplicht bij de Koninklijke Marine. Van 1987 –1993 studeerde hij geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden. Per 27 april 1990 werd hij benoemd tot adjudant van H.M. de Koningin in buitengewone dienst onder gelijktijdige bevordering tot Luitenant ter Zee van speciale diensten der 2de klasse oudste categorie, Koninklijke Marine Reserve.
Sinds de aanvaarding van het koningschap door zijn moeder voert Willem-Alexander de titel Prins van Oranje. Hij vertegenwoordigt met grote regelmaat het Koninklijk Huis bij officiële gelegenheden in binnen- en buitenland.
De prins heeft grote belangstelling voor de luchtvaart: hij behaalde diverse vliegbewijzen, waaronder het groot militair vliegbrevet. Als actief en passief sportliefhebber is de prins beschermheer van het Nederlands Comité Nederlandse Sport Federatie. Hij deed belijdenis in de Nederlandse Hervormde Kerk te Den Haag in maart 1997.
Op zaterdag 2 februari 2002 huwde Willem-Alexander met zijn Argentijnse verloofde Máxima Zorreguieta in Amsterdam.
Het paar kreeg een dochtertje op 7 december 2003.
 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009