header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

 William Degouve
de Nuncques

 

 
   
De Belgische kunstschilder William Degouve de Nuncques werd geboren op 28 februari 1867 in de Ardennen.
Na de Frans-Pruissische oorlog (1870-1871) vestigden zijn ouders zich in België. Hij werd al jong aangemoedigd door zijn vader, de excentrieke afstammeling van een oud Frans geslacht.
Degouve deelde in 1883 een atelier met Toorop, waardoor hij in hoge mate beinvloed werd en symbolistisch ging schilderen. Ook werd hij later geinspireerd door Henry de Groux. In 1884 trouwde hij met de schoonzuster van de Belgische dichter Emile Verhaeren.
In Parijs kwam hij in contact met
Rodin, Puvis de Chavannes en Maurice Denis.
Zijn werken hebben een hoge vernieuwende kwaliteit en zijn vaak mysterisch.
Degouve de Nuncques was lid van de avant-garde group les xx en later exposeerde hij zijn werk in "the Libre Esthétique". Hij reisde veel en schilderde landschappen van Italië, Oostenrijk en Frankrijk, vaak `s nachts in parken. Hij blonk uit in het gebruik van pastel. Twee werken in het bijzonder demonstreren de magisch kwaliteit van zijn werk: Pink House (1892; Otterlo, Kröller-Müller) en Peacocks (1896; Brussels, Mus. A. Mod.) Hij was een groot vriend van Puvis de Chavannes (1824-1898).
Tussen 1900 en 1902 woonde Degouve de Nuncques met zijn vrouw op the Balearen; hij schilderde daar de ruige kustlijn. Na een religieuse crisis te hebben doorstaan ca. 1910, schilderde hij werken die zijn gemartelde geest weerspiegelden. De Eerste Wereldoorlog was de oorzaak dat hij als vluchteling naar Nederland kwam. Tussen 1915 en 1919 woonde hij in Blaricum. Hij was een duidelijke symbolist die zijn visie op de wereld van denken en dromen wilde verbeteren. In 1919 werd hij overvallen door de dood van zijn vrouw en verloor daarna de controle over zijn hand.
In 1930 trouwde hij met de vrouw die hem door zijn crisis had geholpen. Zij vestigden zich in Stavelot, waar hij zichzelf opdroeg om alleen nog maar sneeuwlandschappen te schilderen. Diverse musea in België o.a. Het museum voor Schone Kunsten en ook in München hebben werken van hem in bezit. . Degouve de Nuncques overleed op 1 maart 1935 in Stavelot. (foto boven : Winterlandschap)
 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009