header_honden

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

A    B   C    D    E    F    G    H       J    K       M    N    O    P    Q    R    S    T    U    V    W    X       Z

 William Herschel
 

 
   
Op 13 maart 1781 ontdekte de (in Duitsland geboren) Engelse astronoom: William Herschel de planeet Uranus.
William Wilhelm Herschel werd geboren in het Duitse Hannover op 15 november 1738. Hij was astronoom en ontdekker van het feit dat de zon onderdeel was de melkweg, een platte schijf van sterren. Ook ontdekte hij op 13 maart 1781 de planeet Uranus (zie foto hieronder).
Hij verhuisde op 19-jarige leeftijd naar Engeland, waar hij later in de adelstand werd verheven. Hij begon zijn loopbaan als musicus en componist, en was daar tamelijk succesvol in. Hij heeft een flink aantal symfonieŽn op zijn naam staan.
In zijn vrije tijd studeerde hij wiskunde en astronomie. Een passie die hij deelde met zijn zuster Caroline Herschel, die in 1772 naar Engeland kwam. Hij bouwde zelf een enorme telescoop met een brandpuntsafstand van 12 meter, de grootste op dat moment ter wereld.
Hij catalogiseerde meer dan 800 dubbelsterren en 2500 nevels. Zijn zoon John Herschel ontdekte er nog meer en publiceerde de ontdekte nevels als General Catalogue of Nebulae. In 1888 werd de catalogus uitgebreid tot 7840 nevels door L.E. Dreyer en gepubliceerd onder de naam New General Catalogue. Tegenwoordig worden vele nevels nog aangeduid onder hun NGC nummer.
In 1785 publiceerde hij zijn beroemde werk "On the Construction of the Heavens", waarin hij de eerste beschrijving van de Melkweg in drie dimensies geeft en waar onze zon volgens Herschel onderdeel van is.
Herschel ontdekte, in 1800, het infrarood. Hij deed dat door met een thermometer de temperatuur van de kleuren van het licht dat door een prisma viel te bepalen en ontdekte dat hoe meer richting rood, des te hoger de temperatuur was. Als hij de thermometer voorbij het rood hield, was de temperatuur nog hoger dan in het rode deel. Hij concludeerde dat in dit deel van het spectrum er licht bestond dat niet door de ogen waargenomen kon worden.
Herschel overleed als Sir William Herschel in Slough, Engeland, op 25 augustus 1822.
De infrarood Herschel Ruimte Telescoop, die ESA in 2007 hoopt te lanceren is naar William en Caroline Herschel vernoemd.
 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009