header componisten


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Akoestische gitaar

 

 
   


 

 


De akoestische gitaar is gemaakt van hout. Dat hout moet goed droog zijn en 'uitgewerkt'. Dat betekent dat het hout niet meer krom kan trekken. Op de foto zie je uit welke onderdelen een gitaar bestaat.

De klankkast (1) bestaat uit het bovenblad, de zijkant en het achterblad. Het bovenblad is het belangrijkste deel van de klankkast. Het bepaalt de toon. Het wordt meestal van dennen- of sparrenhout gemaakt. Er zit een klankgat (2) in waardoor het geluid naar buiten kan.
De toets (3) is een lange, donkere lat die op de hals (4) is gelijmd. Tussen de hals en de toets zit een trekstang die ervoor zorgt dat de hals niet breekt. Op de toets zitten de frets (5). Daaraan kan de gitarist zien waar hij zijn vingers moet zetten. Daarover lopen zes stalen of nylon snaren (6). Die zitten met de kam (7) vast op het bovenblad. Met de stemsleutels (8) op de kop (9) van de gitaar kunnen de snaren strakker of losser worden gedraaid.
Er zijn verschillende soorten akoestische gitaren. De meest voorkomende modellen zijn de klassieke of Spaanse gitaar, de f-gatgitaar en de jumbogitaar.

 
 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

copyright WorldwideBase 2005-2009