header componisten


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

 Benda familie

 

 
   


 

 

Benda

Boheems-Duitse familie van musici, voornamelijk violisten, dirigenten en componisten. De voornaamste leden zijn:

Hans Georg Benda (1686-1757), evenals zijn zoons geboren in Staré-Benatky, was damastwever en daarnaast een geëerd dansmusicus.

František (1709-1786) was violist in Dresden, werd aldaar door Quantz ontdekt en meegenomen naar de Pruisische residentie, waar hij de opvolger van Graun werd. Hij stierf te Potsdam als geëerd concertmeester. Hij liet een groot aantal voortreffelijke vioolsonates en -concerten na.

Johann Wenzel (1713-1752) kwam op voorspraak van zijn oudere broer eveneens naar Potsdam en werd daar kamermusicus aan het hof. Van hem zijn drie vioolconcerten bewaard gebleven.

Jirí Antonín (ook: Georg; 1722-1795), klavecinist en hoboďst, werkte eveneens enige tijd in het koninklijk orkest te Berlijn. Daarna werd hij hofkapelmeester in Gotha, reisde vervolgens verschillende Europese muziekcentra af en verbleef geruime tijd in Italië. Hij was de schepper van het melodrama. Hij stierf in Köstritz.

Friedrich Wilhelm Heinrich (1745-1814) werd te Potsdam geboren, was bij zijn vader in de leer, en kreeg net als deze een betrekking aan het Pruisische hof. Hij schreef talrijke composities, waaronder de opera's Alceste (1786) en Orpheus (1789), concerten voor diverse instrumenten, kamermuziek, cantates en oratoria.

Karl Hermann (1748-1836) werd evenals zijn broer te Potsdam geboren. Hij kreeg een grondige opleiding van zijn vader, werd kapelmeester van de Koninklijke Opera en leermeester van koning Frederik III van Pruisen. Hij componeerde klaviermuziek. Hij stierf te Berlijn.

Friedrich Ludwig (1752-1792) werd te Gotha geboren, waar zijn vader toen werkzaam was. Hij werkte als kapelmeester te Hamburg, als kamermuziekspeler te Schwerin en ten slotte als concertdirecteur in Koningsbergen (Kaliningrad). In deze stad overleed hij voortijdig. Hij had reeds grote naam gemaakt als schepper van opera's: Der Barbier von Sevilla (1776), Louise (1791), Mariechen (1792), Die Verlobung (1790), Narrenballett (1779) en van oratoria als Vater Unser, Die Religion en Der Tod .

 

 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009