header componisten


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

 De Piano

 

 
   


 

Iedereen kent de piano. Sommigen hebben er één in huis, maar zien hem enkel nog als een 'meubelstuk'. De piano is echter een instrument met geweldige mogelijkheden, waarvan men enorm veel plezier kan beleven. De ongeoefende musicus haalt zijn voldoening uit het spelen van wat losse deuntjes of een eenvoudige partituur. In handen van een concertpianist verandert de piano echter in een instrument met magische snaren die unieke klanken voortbrengen. Klanken, met een grote 'uitdrukkingskracht'.
De piano kent heden ten dage een come-back, en dat in alle stijlen van de muziek : pop, rock, jazz en klassiek. Zijn glansperiode lag in de eerste helft van de vorige eeuw, toen de vroege jazz- en ragtime-musici hem bevrijdden van de beperkingen van de 'serieuze' muziek, en hem een plaats bezorgden in de huizen van de gewone man.
Voor de jaren vijftig (twintigste eeuw), toen de televisie opkwam als populairste ontspanning thuis, hadden heel wat mensen een piano. In gezinsverband en met vrienden werd er gespeeld, geluisterd en gezongen.

Pianospelen in betrekkelijk eenvoudig om leren. De 88 toetsen geven een grote verscheidenheid aan klanken, en het is dus niet verwonderlijk dat de piano favoriet was bij veel componisten, zoals bij Tsjaikovski, die een instrument nodig had dat het hele scala van gevoelens kon weergeven wat hij wilde uitbeelden in zijn muziek.
De moderne piano is in veel soorten en maten te koop. Er is de bekende staande piano, tot de enorme concertvleugel. De meeste mensen kiezen een staande piano voor thuis. Wie meer ruimte heeft kan aan een baby-vleugel denken. Het principe is hetzelfde, alleen liggen de snaren hier plat, tot zo'n anderhalve meter lang.
De grootste piano is de concertvleugel, een reus van een instrument, bijna drie meter lang en zo'n vijfhonderd kilo zwaar.

Hoe werkt nu de piano
Door het indrukken van de witte of zwarte toetsen wordt een reeks snaren in trilling gebracht, die over een houten frame zijn gespannen, binnen de 'klankkast' van de piano. De klankkast is de opbouw van de piano zelf, of, bij een vleugelpiano, het gedeelte dat op de poten rust. De kwaliteit van de klankkast bepaalt de resonans, en dus de kwaliteit van het geluid dat een piano voortbrengt.
Iedere toets brengt een met vilt bekleed hamertje in beweging dat tegen een snaar slaat, terwijl op dat zelfde moment een vilten demper wordt opgelicht. Nu klinkt de toon en valt het hamertje weer terug, terwijl de demper de snaar weer tot rust brengt ( zie tekening hiernaast), zodra de toets wordt losgelaten. Om de snaren langer te laten klinken kunnen door middel van het rechterpedaal alle dempers tegelijk worden uitgeschakeld. Door het indrukken van het linkerpedaal wordt een zachtere klank verkregen. Bij de vleugel valt het hamertje niet helemaal terug zolang de toets niet geheel wordt losgelaten. Hierdoor is het mogelijk een snaar zeer snel achter elkaar aan te slaan, tot wel 10 maal per seconde.

 

 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009