header componisten


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Dwarsfluit

 

 
   


 

De fluit is dus al erg oud. Maar hoe oud precies dat is niet bekend. De fluiten werden vroeger namelijk vaak gemaakt van hout, riet of botten. Dit materiaal is vergankelijk, en is dus allemaal vergaan. Maar omdat de dwarsfluit al op hele oude afbeeldingen te zien is, is het wel zeker dat de dwarsfluit al heel lang bestaat.


Dwarsfluiten werden heel lang van gemaakt van hout. Bijna tweehonderd jaar geleden maakte een fluitbouwer in Duitsland, Theobald Boehm, de eerste dwarsfluit van zilver. De fluit die hij toen gemaakt heeft staat nog steeds model voor de dwarsfluit die nu gebouwd wordt. Het verschil tussen de oude fluiten van hout, en de nieuwe fluiten van zilver is duidelijk te horen.

De fluit van Boehm is later nog door een aantal mensen verbeterd. De belangrijkste verbeteringen zijn aan- gebracht door Louis Lot en Albert Cooper. Zij waren gefascineerd door een systeem met open kleppen, de plaatsing van de toongaten en de lengte van de fluit. Dit alles heeft natuurlijk invloed op de toon van het instrument.

Een hedendaagse dwarsfluit bestaat uit drie losse buizen. Een kopstuk, een corpus en een voetstuk.
 
 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

copyright WorldwideBase 2005-2009