header componisten


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Eugène Ysaÿe
 

 
    Ysaÿe, Eugène(-Auguste)

(Luik 1858 - Brussel 1931)

Belgisch violist en componist. Ysaÿe studeerde aan het conservatorium van Luik, later te Brussel bij Henryk Wieniawsky en te Parijs bij Henri Vieuxtemps (1876-1879). In de jaren tachtig maakte hij vele grote concertreizen, die hem naast succes, ook in contact brachten met tijdgenoten als Clara Schumann, César Franck en Claude Debussy. Soms trad hij ook op met zijn broer, de pianist Théo Ysaÿe (1865-1918). Van 1886 tot 1889 doceerde hij aan het conservatorium van Brussel. Hij richtte een eigen strijkkwartet op en was actief als dirigent van de door hem opgerichte Concerts Ysaÿe. Vanaf 1894 concerteerde hij ook in de Verenigde Staten, waar hij van 1918 tot 1922 het symfonieorkest van Cincinnati dirigeerde. Zijn oeuvre omvat 2 opera's, 6 vioolconcerten en vele stukken voor viool en piano.

Ysaÿe behoorde tot de grote vioolvirtozen van zijn tijd. Dat hij tijdens zijn spel vaak nodeloos druk bewoog, werd hem graag vergeven. Wel ontstond de term `ysaÿeren' voor een wijze van vioolspelen waarbij het gehele lichaam actief is.

Mede door zijn belangstelling voor eigentijdse muziek heeft Ysaÿe het Belgische muziekleven aanzienlijk beïnvloed. Franck droeg aan hem een vioolsonate op, Debussy zijn strijkkwartet. In 1937 werd het Concours International Eugène Ysaÿe opgericht, dat in 1948 opging in het Concours International Reine Elisabeth de Belgique (Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth van België, of kortweg: het Elisabeth-concours).
 

 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009