header componisten


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Francis Poulenc
 

 
    


Poulenc, Francis (Jean Marcel)

(Parijs 1899 - Parijs 1963)

Frans componist en pianist. Poulenc studeerde compositie bij Charles Koechlin en piano bij Ricardo Viñes. Als componist maakte hij zijn debuut op een avant-gardeconcert te Parijs, waar zijn Rapsodie nègre meteen een groot succes was. Internationaal vermaard werd hij met zijn subtiele Mouvements perpétuels , drie korte pianostukken, die hij in 1918 - in militaire dienst - schreef. Ook een ander, niet minder beroemd werk, ontstond in dienst: de liederencyclus Le bestiaire (1919).

Toen hij terugkeerde in het burgerleven, sloot hij zich aan bij de Groupe des Six. Samen met Milhaud (een van de zes) reisde hij kort daarop door Europa. In Wenen ontmoette hij de grootmeesters van de Tweede Weense School (Schönberg, Webern, Berg). Vervolgens bezocht hij Italië. Zijn grootste triomf beleefde hij aan het einde van zijn tweejarige reis: een ontmoeting met de wereldvermaarde choreograaf Diaghilev leidde tot de uitvoering van zijn tijdens de reis gecomponeerd ballet Les biches (1923). Het had bij publiek en pers een overweldigend succes; Poulencs naam was gemaakt.

Behalve als componist van lyrische, lichtvoetige, soms cynische, maar zeer vaak humoristische muziek, genoot Poulenc ook bekendheid als pianist en begeleider, m.n. van de bariton Pierre Bernac.

Zijn oeuvre omvat pianomuziek, kamermuziek, veel koormuziek (o.a. een mis, Litanies à la Vierge noire , 1942, een Stabat Mater, 1950), orkestmuziek (o.a. een Concert champêtre voor klavecimbel en orkest, 1928, overlopend van de kostelijkste stijlcitaten), balletten, drie opera's (Les mamelles de Tirésias , 1947, Les dialogues des carmélites , 1957, La voix humaine , 1959) en veel liederen.

 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009