header componisten


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

 Georges Bizet

 

 
   
Klik op de radio
voor een fragment

 
 

Bizet, (Alexandre César Léopold) Georges

(Parijs 1838 - Bougival 1875)

Frans componist. Bizet studeerde aan het conservatorium van Parijs bij Halévy, Gounod, Marmontel en Zimmermann. Hij behaalde er vele onderscheidingen, o.a. voor piano. Toen hij in 1857 de Prix de Rome won, had hij reeds een klein, maar gaaf oeuvre gecomponeerd, waaronder de Symphonie en Ut die in 1938 herontdekt werd, en een operette, waarmee hij in een compositiewedstrijd een eerste prijs had gewonnen.

Na zijn studieverblijf in Rome begon hij zijn carrière op te bouwen, maar hij boekte niet altijd direct succes met zijn werken. Pas met Les pêcheurs de perles (De parelvissers, 1863) en met La jolie vie de Perth (1867) en Djamileh (1872) had hij succes, hoewel ook deze opera's destijds geen repertoire hielden. Wel succesvol was zijn toneelmuziek bij Daudets l'Arlésienne (1868). Bizet liet zich niet ontmoedigen en schiep zijn meesterwerk met Carmen (1874), een van de belangrijkste opera's die ooit geschreven zijn. Merkwaardigerwijs was dit werk in Duitsland een groot succes, terwijl het in Frankrijk geen enkele waardering ontmoette. De première werd daar een volledig fiasco.

Bizets muziek is fijnzinnig, charmant en op intelligente wijze geraffineerd, zowel in de psychologische uitbeelding van zijn figuren en de muzikale couleur locale, als in melodisch, harmonisch, contrapuntisch en orkestraal opzicht. Humor, ironie, zinnelijkheid en gratie gaan daarin samen.

Naast de genoemde werken componeerde Bizet pianomuziek, waaronder het bekende quatre-mains Jeux d'enfants ; orkestmuziek, waaronder de ouverture La patrie ; de opera Don Procopio (1859), koorwerken en liederen.

 

 
   

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009